Новини

Виставка “Історії з окупованого Криму” у Чернівцях: унікальні фото життя на півострові

Сьогодні в торгівельному центрі “DEPO’t” у Чернівцях відбулось відкриття виставки “Історії з окупованого Криму”, де представлені 22 унікальні фотографії, що показують життя на півострові після його незаконної анексії Росією.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Масштабні переслідування почалися від першого дня окупації російськими військами АР Крим. Станом на сьогодні з політичних мотивів позбавлені волі понад 150 кримчан – більшість із них кримські татари. Також протягом 2014-2016 років було викрадено 43 жителі Криму, з них 11 осіб досі вважаються зниклими безвісти. Саме 3 березня девʼять років тому російські окупанти викрали, катували і згодом убили кримськотатарського активіста Решата Аметова, який став першою жертвою загарбників на півострові.

Як зазначила під час відкриття фотовиставки голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, у 2022 році до окупованого півострова знову повернулася практика насильницьких зникнень. Викрадених українців перевозять до Криму із окупованої частини Херсонщини і Запоріжжя: місцеві правозахисні групи повідомляють про таємне утримання щонайменше 110 громадян України в СІ3O №2 Сімферополя.

Також практика насильницьких зникнень стосуеться і кримчан. Зокрема, 29 квітня дорогою з Коктебеля до Феодосії була викрадена громадянська журналістка Ірина Данилович, її 13 днів утримували без доступу адвоката та інформування рідних про затримання. Окрім Данилович, окупаційна влада за політично мотивованими обвинуваченнями тримає за гратами ще 14 журналістів.

“Більшість із них – це кримськотатарські громадянські журналісти, які спіепрацювали із ініціативою “Кримська солідарність”, що обʼєднує родини політичних вʼязнів, адвокатів, активістів. Це Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур ібрагімов, Сервер Мустафасе, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалісе. Кожен десятий політвʼязень позбавлений волі через журналістську діяльність”, – розповіла Тетяна Печончик.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.