Новини

Поминальні суботи в березні: традиції та заборони

Березень – це місяць передвеликоднього посту та час очищення душі і тіла. У цей час віряни мають пройти через три батьківські поминальні суботи. Як правильно відзначити ці дні та які заборони пов’язані з поминанням померлих – читайте у нашому матеріалі.

Поминальні суботи в березні

Субота другого тижня Великого посту – 11 березня;
Субота третього тижня Великого посту – 18 березня;
Субота четвертого тижня Великого посту – 25 березня.

Традиції батьківських субот

У храмах священнослужителі в молитві в цей день просять Бога за померлих батьків і рідних, братів і сестер, за всіх полеглих воїнів і безвинно вбитих – не тільки в далекі часи, але і в нинішні.

У поминальні суботи існують традиції з передаванням записок з іменами покійних рідних і близьких, які зачитуються священнослужителями під час заупокійного богослужіння.

Також віряни приносять в храм їжу для потреб приходу і нужденних, подають милостиню, здійснюють справи милосердя. Приносити можна хліб, печиво, цукерки, фрукти, овочі, крупи, вино кагор, олію.

За традицією після відвідування церкви потрібно сходити на могилу до померлого та запалити там свічку. У батьківські суботи слід прибрати могили не лише рідних, а й занедбані.

Що не можна робити на батьківські суботи

Згадувати померлих поганими словами.
Не варто плакати за покійними, тому що це може принести лише тривогу.
В церкві не можна залишати м’ясні продукти, алкоголь (крім кагору).
Не можна поминати покійних спиртними напоями.
Краще не влаштовувати гучних вечірок і не галасувати.
Не можна залишати на кладовищах їжу та алкоголь.

Зазначимо, що Великий піст, який почався з понеділка 27 лютого одразу після Масляної закінчиться на Великдень, тобто 16 квітня.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.