Новини

Три секунди вирішили долю людини: минув рік, як у ДТП загинув 26-річний буковинець Іван Мігалчан

Згідно з матеріалами справи, 11 лютого 2022 року, приблизно о 20.30 в селі Припруття на нерегульованому перехресті нерівнозначних доріг сталася автоаварія.

Зіткнулися автомобіль “БМВ” під кермуванням Івана Мігалчана та автомобіль “Фольксваген”, за кермом якого перебував Петро Бушила, старший інспектор Новоселицької державної податкової інспекції. Обидва учасники аварії – мешканці цього села, йдеться в публікації ” “.

Їхав у стані алкогольного сп’яніння

На місце події приїхали працівники територіального управління ДБР. Було зареєстровано кримінальне провадження й розпочато розслідування. Про подію, яка набрала неабиякого розголосу, писали і знімали сюжети регіональні засоби масової інформації (серед яких і ” “).

Досудовим розслідуванням було встановлено, що Петро Бушила керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння (1,68 проміле в крові, згідно з висновком експертизи). Рухався він у напрямку перехрестя другорядною дорогою, на якій встановлений дорожній знак “Дати дорогу”.

Податківець, під’їжджаючи до перехрестя, завчасно для себе виявив з лівої сторони на головній дорозі два автомобілі, які рухалися в напрямку цього ж перехрестя: невстановлений легковий автомобіль, що рухався по своїй смузі, і автомобіль “БМВ Х-5”, який в цей час рухався по зустрічній смузі головної дороги з перевищенням допустимої в населеному пункті швидкості, здійснюючи обгін попутного транспортного засобу.

Маючи нічим не обмежену технічну можливість зупинити автомашину перед перехрестям і надати дорогу Івану Мігалчану, який рухався головною, Петро Бушила виїхав на перехрестя і розпочав лівий поворот, рухаючись у бік зустрічної смуги, на якій в цей час перебував автомобіль БМВ – Х5. Внаслідок зіткнення 26-річний Іван Мігалчан загинув. Цього ж дня слідчий ДБР затримав податківця за підозрою у вчиненні тяжкого необережного злочину, передбаченого ч.3 ст.286 Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. Щодо нього застосували запобіжний захід у вигляді взяття під варту й помістили в слідчий ізолятор.

Досудове розслідування тривало понад п’ять місяців. А 22 липня 2022 року процесуальний прокурор обласної прокуратури своєю постановою закрив кримінальне провадження щодо водія Петра Бушили у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину.

Також, згідно з висновком автотехнічної експертизи, в діях останнього не вбачається порушення Правил дорожнього руху, які перебувають у причинному зв’язку з настанням дорожньо-транспортної пригоди.

Потерпілі звернулися до Генпрокуратури

– Син того вечора поїхав заправити машину, але додому не повернувся, – розповідає Іван МІГАЛЧАН, батько загиблого. – Коли сталася аварія, ми з племінником були на місці події через сім хвилин. Проте Іванко вже не дихав… Їхав він на автозаправку в напрямку Хотина. Біля залізничного переїзду зі боку Новоселиці була кілометрова черга машин. Петро Бушила повертався з Новоселиці, керував машиною в стані алкогольного сп’яніння. Він поспішав. Оминув чергу машин, під’їхав з другорядної дороги до перехрестя з головною дорогою, проігнорував знак “Дати дорогу”, не зупинився перед перехрестям, не пропустив автомобіль мого сина, як того вимагають Правила дорожнього руху, і виїхав на головну дорогу. Через три секунди сталося зіткнення на зустрічній смузі. Від удару автомобіль “БМВ” перекинувся, син загинув. Ці три секунди розділили наше життя на дві половини. Ми з дружиною тепер ледь не щодня ходимо на кладовище. В обласній прокуратурі сказали, що в аварії винен тільки мій син, бо, мовляв, перевищив швидкість під час руху, порушив правила обгону на перехресті.
А як же дії водія Бушили, який п’яним керував автомобілем, не зупинився перед перехрестям на вимогу дорожнього знака, не надав дорогу синові, який рухався по зустрічній смузі головної дороги навіть з перевищеною швидкістю? І як розцінювати дії податківця, який, на думку експерта, нібито звільняв дорогу для невстановленого водія і при цьому рухався в напрямку зустрічної смуги, якою рухався син під час обгону, явно створюючи небезпеку для Івана. Незалежний експерт підтвердив, що саме такі дії Петра Бушили й призвели до зіткнення транспортних засобів на зустрічній смузі. Тобто між порушеннями Правил дорожнього руху податківцем і настанням аварії існує очевидний прямий причинний зв’язок. Відповіді на ці запитання я так і не отримав.

Додамо, що Петро Бушила навіть не попросив вибачення у батьків загиблого. Іван Мігалчан в селі мав повагу серед людей. Маючи юридичну освіту, працював не за фахом: допомагав батькові виготовляти ковані вироби, мав одружитися.

Нині потерпілі звернулися зі скаргою до Генпрокуратури України, вимагаючи повернути справу на повторне розслідування.

На знімку : Івану Мігалчану було всього 26 років.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.