Новини

За розміром – як сірникова коробка: у Чернівцях в бібліотеці є колекція мініатюрних книг – фото

В обласній бібліотеці імені Михайла Івасюка є колекція з кількома сотнями мініатюрних книг. За розміром вони, як сірникова коробка.

Серед них – серії творів відомих українських письменників: зібрання творів Лесі Українки, “Кобзар” Тараса Шевченка.

Директорка бібліотеки Наталія ФІЛЯК розповіла ” “, що колекцію створили кілька років тому. Спочатку книг було більш як сто. З часом колекція поповнювалася новими екземплярами. Наразі мають понад 600 таких книг.

Розмір книг – кілька сантиметірв

За словами Наталії Філяк, щоб прочитати деякі з книг, треба брати лупу. Наприклад, видання афоризмів Оскара Уайльда. Розмір книги – сім на дев’ять сантиметрів.

– Виробництво таких книг потребує великої майстерності, тому вони не надто поширені. Перші наші книги були взяті із приватної колекції Олекси Романця. У цьому й особливість нашої колекції, таку мало де можна побачити. Особливо важко такі “мініатюрки” було друкувати в минулому столітті, але вони у нас є. Найстарішій з них – 120 років. Це поетична серія, книги 1900 років, – розповідає директорка бібліотеки.

Мініатюра Ніцше складається з 600 сторінок

Попри те, що книги невеликого розміру, у них зібрано не менше інформації, ніж у виданнях звичайного формату, кажуть у бібліотеці.

– Такі книги стали прикрасою нашої бібліотеки, вони привертають увагу відвідувачів, знайомлять з історією класичної та сучасної української літератури в мініатюрі. Цікавою прикрасою виставки є збірки із творчістю західноукраїнських поетів. Там зібрано пісні з нашими діалектами, українські загадки, сміховинки. Є й “товсті” книги. Зокрема мініатюра “Книга для всіх і ні для кого” філософа Фрідріха Ніцше, яка складається із 600 сторінок, – розповідає Н. Філяк.

– Всіх охочих запрошуємо спробувати, як це читати такі мініатюрні книги, – каже директорка бібліотеки.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.