Новини

Фінансовий лізинг: зростання попри війну*

За даними Національного банку України, за перші три квартали 2022 року ринок фінансового лізингу країни зріс на 79% у порівнянні за аналогічним періодом минулого року. Так, наприкінці вересня загальний портфель лізингу сягнув 36,9 млрд грн.

Тобто попри війну та фактично призупинене класичне кредитування, лізинг залишався одним з ключових фінансових інструментів для бізнесу, коли йдеться про необхідність придбання техніки чи автомобілів із мінімальним залученням власних коштів.

Комерційний транспорт в лізинг

Одним з драйверів ринку минулого року став підвищений попит на комерційний транспорт. Зруйновані війною логістичні ланцюжки України потребували чималого підсилення парку вантажівок. А лізинговий кредит https://unexbank.ua/lizing якнайкраще відповідав вимогам як кредиторів, так і покупців техніки.

Підтвердженням цього пояснення динамічного зростання загального портфелю лізингу є статистика Укравтопрому, який констатував, що з січня по листопад минулого року в Україні було поставлено на облік 14 тисяч вантажних автомобілів. Це на 40,5% більше, ніж за аналогічний період докризивого 2021 року.

Популярність лізингу серед покупців техніки пояснюється дуже просто. Насамперед, слід зазначити, що навесні, коли попит на техніку з боку сільгоспвиробників та на комерційні автомобілі з боку експортерів та імпортерів стрибнув до рекордних позначок, альтернатив лізингу на фінансовому ринку фактично не було, оскільки у лютому банки зупинили видачу нових кредитів бізнесу та приватним клієнтам.

Але, звичайно, це не єдина причина. На відміну від класичного кредитування лізинг дає потенційним покупцям чимало переваг: від спрощеного оформлення до податкових пільг, які виникають через формат купівлі, згідно з яким покупцем автомобілю виступає банк, а не лізингоодержувач. Останній в лізинговій моделі є орендарем техніки до того часу, поки не сплатить усі платежі за графіком.

Це дає можливість економити значний час та людські ресурси під час оформлення та реєстрації у держорганах техніки, що купується в лізинг. Адже усі питання закриває банк. А також гроші завдяки податковим пільгам.

Лізинг 2022 – що змінилося

Фактично, лізингоодержувач має сплатити банку комісійну винагороду та авансовий платіж, який наразі складає від 30% до 40%, пояснюють експерти ринку лізингу України. Після цього він може користуватися технікою.

Прийнятною така модель виявилася й для кредиторів. Оскільки предмет лізингу є власністю банку до моменту сплати лізингоодержувачем усіх орендних платежів, кредитор вбачає у такому форматі фондування купівлі техніки значно менший ризик. А отже, на відміну від класичного кредитування, лізингові угоди продовжували укладати, незважаючи на війну.

Звісно, кажуть експерти ринку, через зростання вартості грошей в економіці збільшилася й ціна лізингу. Наразі щорічні витрати на обслуговування угоди стартують з 10% від вартості предмету лізингу. Збільшилися розміри авансового внеску – до війни вони в середньому складали близько 20%. Крім того банки ввели обмеження щодо географічного розташування бізнесу: техніку в лізинг не погодять компанії, що веде свою діяльність в районах, наближених до лінії фронту.

З іншого боку, постачальники та дилери автомобілів у боротьбі за клієнта почали активніше пропонувати різноманітні бонусні програми, на кшталт безкоштовного технічного обслуговування техніки, знижки та інші привілеї. Тож попри війну та дорожнечу фінансових ресурсів лізинг в Україні 2022 року зростав динамічно.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.