Новини

«Просто прийдіть на пошту»: як діє обмін лампочок у Чернівцях

З 30 січня буковинці можуть обміняти п’ять старих ламп розжарювання на стільки ж енергоощадних LED-ламп. На Чернівецьку область виділили 464 тисячі світлодіодних ламп.

Кореспондентка ” ” перевірила, як обміняти старі лампи, просто прийшовши в будь-яке відділення пошти.

Людей приходить дуже багато

Приходжу у відділення на вулиці Поштовій у Чернівцях. Там зробили окрему касу для обміну ламп. Черг у понеділок близько 11:00 майже не було. Запитую на касі, чи можна обміняти лампочки.

– Так, можна обміняти, якщо у вас є з собою паспорт та ідентифікаційний код. Але лампи привезуть після 15:00. Можете прийти тоді або ж взяти в іншому відділенні. Зараз подивлюся, чи є у найближчих відділеннях, – каже мені касирка Тетяна.

Цікавлюся, чи багато людей приходить та у який спосіб найчастіше обмінюють.

– За попереднім замовленням – дуже мало. Більшість просто у “живій” черзі. Щодня по-різному. Людей здебільшого багато, – каже Тетяна і додає, що наразі лампи є у відділенні на вулиці Головній, йти туди приблизно 10 хвилин.

До поштового відділення на вулиці Головній я прийшла після 15:00. Переді мною у черзі було лише дві людини.

– У вас можна обміняти зараз лампи? – запитує чоловік.

– Так, – відповідає начальниця відділення Алла ШИМАНСЬКА. – У вас є з собою паспорт, ідентифікаційний номер та старі лампи для обміну?

Отримавши ствердну відповідь чоловіка, працівниця поштового відділення переписала серію паспорта та податковий номер.

Взяла для обміну п’ять ламп розжарювання, які на відділенні не перевіряють. Після пані Алла видала чоловікові у коробці п’ять енергоефективних ламп. Пропонують на вибір лампи з цоколем різного діаметру – вужчі і ширші.

Так само обміняла лампи розжарювання і я.

Цікавлюся, чи багато людей сьогодні обмінювали.

– Ну, сьогодні мало, є дні, коли більше, – каже пані Алла.

Старі лампи складають в окремі коробки, після чого їх відправляють на утилізацію. Вся процедура триває не більш як п’ять хвилин.

Які лампи видають

В обмін на лампи розжарювання я отримала п’ять LED-ламп Osram німецького виробника “Ледванс”. Потужність однієї лампочки – 60 ват. У характеристиці на коробці вказано, що лампочки дають тепле біле світло. Термін зберігання ламп необмежений. Випробувавши лампочку вдома, можу запевнити: нею можна освітити невелику кімнату. Світить вона теплим.

Крім цих, можна отримати лампи ще одного європейського виробника “Сігніфай” (вони ж “Філліпс”). Країна виробник Нідерланди. Проте їх у цьому відділенні не було.

Як обміняти лампи у застосунку “Дія”:

– авторизуйтесь у застосунку;

– оберіть розділ “Послуги – Обмін лампочок”;

– зазначте контактний номер телефону та відділення “Укрпошти”, у якому бажаєте обміняти лампи;

– зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати. Після цього впродовж п’яти робочих днів у застосунку з’явиться підтвердження реєстрації. Якщо за цей час замовник не обміняв лампи, заява анулюється.

Відповіді на найпоширеніші запитання щодо обміну

Яку кількість ламп можна обміняти?

Максимально можна обміняти п’ять ламп. Якщо ви принесете на обмін одну лампу, вам дадуть тільки одну. Проте ви будете вже зареєстровані у системі, тому ще чотири обміняти вже буде неможливо.

Чи можна вдруге обміняти лампи, якщо вдома виявиться, що вони браковані?

Перевірити лампи можна вдома, якщо одна із ламп бракована, її можна обміняти. Її ще перевірять на пошті, щоб з’ясувати, чи користувач отримував лампу саме на пошті. Браковану лампочку можна замінити на “Укрпошті” протягом місяця з дня отримання. Перевірити лампи під час отримання, на жаль, не можна.

Хто може обміняти лампи?

Будь-який громадянин, якому виповнилося 18 років. Людина має мати паспорт та ідентифікаційний номер.
Чи можна обміняти люмінесцентні лампи на LED?

Ні. Для обміну приймають тільки лампи розжарювання.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.