Новини

Електронний цифровий підпис: що це таке і для чого він потрібен?*

Вести бізнес-справи – непросто. Звісно, не кожен може й готовий стати підприємцем, для цього потрібні не тільки можливості та ресурси, а й уміння працювати із банками, оформлювати угоди, грамотно вести бухгалтерію, розумітися в рахунках точно. Хоч звучать ці словосполучення трохи страшно, нічого складного тут немає, головне хотіти в усьому розібратися. Аби добре плавати в галузі, варто поступово розбирати кожну тему. Сьогодні поговоримо про важливість електронного цифрового підпису – ЕЦП – та з’ясуємо, як його створити.

Що таке ЕЦП?

Електронний цифровий підпис – це згенерований банком файл, що є закодованим ідентифікатором фізичних і юридичних осіб. Він не є аналогом звичайного підпису ручкою, це сучасна його альтернатива, яка вдало застосовується в підписанні електронних документів, контрактів чи петицій, здачі податкових декларацій, звітів. Сьогодні без нього не обходиться жоден підприємець, адже в умовах війни та коронавірусу левова частка бізнесів перейшла на онлайн. Створений ЕЦП – пара закритого та відкритого ключів. Перший використовують для шифрування цінних паперів, другий – для їхнього декодування. Відкритий ключ автоматично публікується на офіційну інформаційну платформу, а закритий потрібно завантажити на цифровий носій або на особистий диск. Розширення файлу залежатиме від того, на сайті якого банку генерувався ЕЦП: Приват24 – .jks, Альфа-Банк – .dat, Міністерство юстиції – p7s. Після завантаження цифрового підпису генерується й особистий пароль до нього, його треба вводити щоразу підписуючи електронний документ, якщо загубили код – треба заново створювати ЕЦП.

Для бізнесу ЕЦП – вирішення багатьох проблем із документацією. Кожен грамотний бухгалтер, який хоче вдосконалити робочі процеси та мати змогу вирішувати завдання в будь-який момент, давно користується цифровим підписом. З таким електронним ключем можна:
Підписувати документи в онлайн-режимі (навіть не виходячи з дому)

Здавати фінансові, податкові, квартальні, бухгалтерські звіти

Здійснювати автоматизований документообіг

Як самостійно згенерувати ЕЦП

Перш ніж приступити до генерування ключів, варто з’ясувати, який із двох типів електронного підпису потрібен (КЕП/УЕП). Перший має посилений захист і його створенням займаються постачальники електронних послуг, другий можна самостійно отримати через мобільні додатки банків або в “Дії”. Але слід зазначити, що “Дія. Підпис” можна застосовувати безпосередньо для підписання документів, доступних у цьому додатку. Щоб мати змогу укладати більше угод, контрактів і робити звіти, потрібно генерувати ЕЦП в інтернет-банках. Послуга доступна на платформах Приват24, monobank та ПУ , а от оформити ключ через Ощадбанк, Укрсиббанк, Альфа-Банк та інші українські банки можна лише у фізичних відділеннях. Окремо доведеться й оплатити оформлення, в онлайн-режимі ця функція безкоштовна.

Детальнішу покрокову інструкцію для отримання електронного підпису через “Дію” та інтернет-банки можна сайті компанії Fondy, яка надає можливість українським підприємцям підписувати угоди та інші документи з допомогою ЕЦП при підключенні інтернет-еквайрингу, тобто в онлайн-форматі з будь-якого міста світу. Платформа слугує своєрідним платіжним сервісом для малих, середніх та великих бізнесів, опрацьовує всі види електронних підписів, токенів та ключів.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.