Новини

«Хочу, аби вишиванка була його оберегом»: майстриня з Буковини вишила сорочку для захисника України з Узбекистану

Олена Ясінська відтворила на полотні орнаменти стародавнього мінарету в місті Андижан, звідки боєць родом.

Майстриня Олена Ясінська, доцент кафедри фізіології Буковинського медичного університету, вишила сорочку для незнайомого воїна, який боронить Україну.

Жінка долучилася до проєкту “Сорочка для захисника”, йдеться у публікації “Молодого буковинця”.

“Вишивала п’ять тижнів. Були проблеми зі світлом. Сідала біля вікна, біля мене мостилася кішка, так і вишивала. З молитвою, вкладаючи душу. Хочу, аби сорочка була оберегом для нашого захисника. Відчуваю внутрішній зв’язок із цим незнайомим чоловіком. Коли висилала йому вишиванку, написала у записці: “Я не знаю вашого прізвища та імені. Але знаю, що ви стоїте на захисті нашої країни, даєте нам змогу жити і творити – і це основне””, – каже вишивальниця.

Олена Ясінська долучилася до проєкту “Сорочка для захисника”, бо вишиванки відправляють бійцям на передову.

“Є декілька проєктів, коли вишивають сорочки для наших захисників, але я обрала цей, бо вишиванки відправляють бійцям на передову. Майстри та майстрині з усієї України творять обереговий захист для наших воїнів. Я теж захотіла взяти участь у такій добрій справі. Волонтери надіслали мені список бійців, з-поміж яких треба було обрати одного. Там не було вказано ні прізвищ, ні імен, лише підрозділ для нашиття на рукаві шеврона. Я обрала цього воїна, бо він мене зацікавив своєю біографією. Дізналася, що йому близько 30 років, він узбек із міста Андижан”, – зізналася вишивальниця.

Щоби більше дізнатися про це місто, майстриня почала шукати матеріали в інтернеті. “Зі мною в медуніверситеті навчалися студенти з Узбекистану, ми дружили з ними. Залишилися гарні враження. Це були розумні, розвинені молоді люди, – пригадала пані Олена. – Давнє місто Андижан знаходиться на сході легендарної Ферганської долини. Воно виявилося дуже цікавим в історичному плані. Є багато схожого з Україною. Скажімо, у травні 2005 року тут відбулися акції протесту, які влада придушила. Внаслідок цього загинула понад сотня людей. Тоді Україна разом із ЄС підтримала андижанців”.

Сорочка вишита лічильною гладдю, “цеглинками” і качалочкою. Орнамент був обраний не випадково.

“Мене надихають не лише люди, а й творіння їхніх рук – архітектурні шедеври. Так, у мене є вишивка з орнаментами Чернівецького університету. В місті Андижан, де народився мій “підопічний”, височіє мінарет, закладений ще у ХІІ-ХІІІ століттях та пізніше відбудований на первинному фундаменті. Він вистояв під час страшного землетрусу 1902 року, коли весь Андижан був фактично зруйнований. Крім того, цей мінарет влада намагалася знести зовсім нещодавно – у 2015-2016 роках, але він знову вистояв. Тому для мене це потужний символ стійкості, віри та незламності духу. Мінарет прикрашений мозаїкою та мурованими сакральними орнаментами, які я намагалася відтворити у вишивці. Щоправда, були проблеми із затвердженням кольорів. Згідно з умовами проєкту, сорочка мала бути на полотні кольору хакі, нитки стриманих кольорів. Але коли я пояснила, чому обрала такий яскравий орнамент, мені його затвердили”, – запевнила майстриня.

Вишивальниця отримала тканину для сорочки, а нитки підбирала сама.

“Тканина дуже якісна, натуральна. Її придбали за волонтерські кошти. Нитки взяла зі своїх запасів. Через проблеми з електрикою вишивала трошки довше, ніж планувала. Сорочку з вишитої заготовки пошила кравчиня Валентина Ілько у майстерні “Санта” Одарки Кучерявої. І на свій день народження, п’ятого січня, я зробила подарунок захисникові – надіслала йому вишиванку. Вірю, що ця сорочка-оберіг з орнаментами рідного міста захистить тіло, серце і дух цього воїна. Це не перша моя вишиванка для захисників. У 2016 році разом зі студентами вишила сорочку для чернівецького воїна Андрія. Коли він повернувся додому, то часто одягав її на різні заходи. Зараз почала вишивати ще одну сорочку для помічника капелана, який воює на передовій”, – переконана пані Олена.

Майстрині-вишивальниці можуть долучитися до проєкту “Сорочка для захисника”, керівниця якого – Оксана Поступак.

Переказувати кошти на придбання тканини можна на рахунок: 5168745031940924 Буряк Ольга, “Світ льону”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.