Новини

Попит на робітничі професії: які фахівці будуть затребувані у 2023 році на Буковині

Як змінився ринок праці на Буковині та чого очікувати від нього у 2023 році.

Про це розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Оксана СИМАК, йдеться в публікації ” “.

“У 2022 році службою зайнятості у пошуку роботи скористалися понад 20 тисяч людей. З них – 7 103 працевлаштовані, 678 проходили професійне навчання, а 489 брали участь у громадських роботах. Якщо порівнювати 2022 рік із 2021-м, то кількість вакансій у нас зросла, а кількість безробітних зменшилася на майже п’ять тисяч. Найбільш актуальними залишаються робітничі професії. Крім цього, у 2022 році зріс попит на професії у медичній галузі. Це зв’язано з тим, що багато людей виїхало за кордон, і зараз медики затребувані”, – розповідає О. Симак.

Впродовж 2022 року до служби зайнятості звернулися 2600 переселенців, з них понад 500 осіб працевлаштовані.

“Великого напливу переселенців зараз немає, він закінчився десь у середині минулого року. Постійне місце роботи шукають лише ті люди, які мають намір залишитися на Буковині. Чимало працевлаштованих на релоковані підприємства”, – каже заступниця директора обласного центру зайнятості.

У 2023 році у службі зайнятості прогнозують зростання кількості безробітних.

– Більше людей звертатимуться до служби зайнятості. Зокрема люди, що повертатимуться з-за кордону. Щоправда, на цей рік у нас є активні програми зайнятості: програми на розвиток самозайнятості, отримання мікрогрантів. На Буковині гранти вже отримали 132 особи. Завдяки цій програмі ми працевлаштували 279 осіб, – зазначає О. Симак.

Наразі у службі зайнятості є понад 400 вакансій. Чи зросте їхня кількість у 2023 році, спрогнозувати важко, каже Оксана Симак. Однак можна припустити, що робітничі професії залишатимуться в попиті.

Експертка з ринку праці Тетяна ПАШКІНА каже, що на ринок праці і його структуру не вплинули ні пандемія коронавірусу, ні війна.

Якщо ця тенденція зберігатиметься й надалі, то попит матимуть вакансії у сфері торгівля-продаж, виробництво, маркетинг, адмінперсонал тощо.

HR-спеціалістка Валентина ГАВРЮШЕНКО зазначає, що найближчими роками підвищений попит матимуть робочі спеціальності: столяри, зварювальники, муляри, слюсарі, електрики, а також працівники для підприємств військово-промислового комплексу.
Крім цього, роботою будуть забезпечені програмісти, логісти, водії та психологи.

Через те, що Україна потребуватиме значних відновлень інфраструктури, популярність серед вакансій матиме дорожнє будівництво, залізниця тощо.

Професії, які матимуть попит у 2023 році:

– професійні військові;
– медики (лікарі-кардіологи, реаніматологи, хірурги), медсестри; психологи;
– інженери, проєктувальники, архітектори, дизайнери;
– муляри, штукатури, лицювальники, будівельники мостів та доріг;
– логісти;
– енергетики;
– інженери-розробники у сфері оборонної промисловості;
– викладачі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.