Новини

Підсумки 2022 року в сфері ІТ: релокейт співробітників та складнощі одного з найпотужніших сегментів українського бізнесу*

2022 рік міг бути одним з найуспішніших для українського ІТ – після складнощів, спровокованих пандемією Covid-19, всі очікували стрімкого зростання. Але війна з РФ, що триває вже майже рік, перекреслила всі плани.

24 лютого індустрія ненадовго завмерла, а потім компанії почали реалізовувати плани евакуації та релокації співробітників в безпечні регіони України і за кордон. Їм довелося швидко адаптуватися до нових умов та перевозити людей, техніку, обладнання, в той же час намагаючись не припиняти працювати, аби не втратити клієнтів та не дозволити “впасти” продуктам.

Як відбувалася релокація співробітників ІТ-індустрії протягом 2022 року

На початку березня великі ІТ-компанії займалися евакуацією, створювали тимчасові прихистки в офісах західної частини України, допомагали колегам з окупованих регіонів та тим, хто постраждав внаслідок обстрілів. Так, протягом першого місяця війни близько 60% співробітників ІТ-сфери переїхали до безпечних місць: 46% з них оселилися в регіонах України, 14% почали працювати за кордоном. Найбільше айтівців релокувалося з Харкова, Чернігова, Києва в Івано-Франківську, Львівську, Закарпатську області.

Так, SoftServe релокували близько 4000 співробітників – 1700 за кордон (Румунія, Болгарія, Іспанія, Італія, Велика Британія та ін.), частину в різні регіони України. Ciklum допомогли виїхати в інші країни (Польща, Болгарія, Туреччина) приблизно 900 фахівцям, що складає третину від української команди. EPAM евакуювали близько 3000 айтівців та 2000 членів їх сімей за кордон.

На початку літа ІТ-спеціалісти почали повертатися додому з-за кордону. Восени до Києва приїхало більше 40% айтівців, ще близько 10% говорили про плани зробити це якнайшвидше. Верталися додому жителі Житомира, Чернігова, Полтави, Вінниці. А вже восени через обстріли армією РФ критичної інфраструктури та перебої з електрикою процес повернення дещо сповільнився.

Ринок ІТ виявився спроможним вистояти у часи війни і продовжив працювати, наповнюючи бюджет та створюючи нові робочі місця. В 2022 році підтримкою для сфери стала гемблінг-індустрія, де через кризу в наземних закладах стрімко розвивався онлайн-сегмент. Оператори азартних ігор створили ІТ-відділи та департаменти, залучали фахівців для розробки ігор, впровадження новітніх технологій. Так, компанія UA1 Games релокувала частину співробітників до острова Мальта, але продовжила працювати на українському ринку, створюючи різноманітні комп’ютерні ігри, цікаві геймплеї для онлайн-казино.

Як вплинула релокація на український ІТ-ринок

В перші місяці війни ситуація була вкрай важка – кількість вакансій в сфері впала майже на 40%. Але потім поступово індустрія почала відновлюватися. Збільшилося число пропозицій для тих, хто готовий працювати віддалено. Деякі з українських компаній почали шукати співробітників за кордоном – найбільше вакансій було розміщено в Польщі.
Близько 60% ІТ-гігантів продовжили винаймати працівників в Україні, але загальний обсяг пропозицій скоротився на 20%. Закрилися фізичні офіси в Харкові, Києві, Одесі, Дніпрі, Херсоні, Черкасах, Сумах та інших містах. Восени в сфері шукали роботу близько 65 тисяч спеціалістів, а вакансій було менше в 5 разів.

Після масованих обстрілів інфраструктури головним завданням тих, хто лишився працювати в Україні, став пошук способів налагодити безперебійну роботу. Деякі компанії поки зберігають представництва в кількох країнах і не поспішають повертатися – так, в UA1 Games зараз шукають співробітників і надають можливість працювати в офісі Києва або на Мальті. Більш детально про відкриті вакансії можна дізнатися на сайті ua1.lviv.ua.

В той же час Ciklum вимушені були зменшити обсяг найму в Україні на 50-80%. Зараз багато наймають за кордоном – в Румунії, Польщі, Іспанії, надаючи перевагу українцям, які тимчасово перебувають за кордоном. В SoftServe розповідають, що кількість вакансій в 2022 році була майже такою ж, як і в 2021, але конкуренція значно зросла і географія змінилась – частіше співробітників шукали за кордоном.
В 2022 році 27% українських компаній відкрили закордонні офіси. Ще більше перемістили штаб-квартири до західного регіону України, плануючи повернутися в рідні міста, як тільки це буде безпечно.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.