Новини

«Фая, нет ВайФая», або Що робити, якщо на кухні й у ванній кімнаті слабкий сигнал Wi-Fi?*

Якщо в домі пропадає інтернет – життя зупиняється, а коли повідомлення відправляється кілька хвилин – нерви беруть гору. І навіть думки скептиків про те, що без доступу до мережі можна обійтися, уже не актуальні. Адже зараз інтернет став одним зі способів комунікації, у чому через карантин усі переконалися. Саме тому питання підключення до інтернету та організації внутрішньої мережі помешкання тепер є вкрай важливими. А під час дистанційного навчання і віддаленої роботи вони стоять на одному рівні з проблемами постачання електрики, тепла та води.

Звісно, підвести інтернет не проблема – зателефонували до провайдера, а за кілька годин команда фахівців оперативно приїхала та завела кабель. От і все, ваша оселя під’єднана до інтернету, залишається увімкнути роутер. На цьому етапі варто запам’ятати, що швидкість з’єднання буде залежати не так від провайдера, а як від правильно організованої внутрішньої мережі. Бо ж якщо логічно подумати, то старенький роутер зі слабким сигналом не може забезпечити якісний зв’язок у двоповерховому будинку. А звинувачуємо в цьому ми провайдерів…

Як же організувати внутрішню мережу вдома та чи вистачить не дуже потужного роутера, розповіли в компанії Intelekt

Перше, про що пам’ятаємо обираючи роутер, – планування оселі. Якщо ви власник однокімнатної квартири, то роутера з середньою потужністю вам вистачить. Щоб отримувати рівномірний сигнал з усіх точок, розмістити його потрібно буде посередині помешкання, бажано на рівні очей. Але якщо ваша оселя більшої площі – кілька кімнат, а то й поверхів, то в такому випадку краще організувати комбіновану мережу – Wi-Fi + кабельне підключення. Думка, що одного роутера вистачить, є хибною, адже він, як правило, може покривати тільки 15-20 м довкола при відсутності перешкод. А якщо Wi-Fi перебиватимуть стіни, шафи, дзеркала чи вікна, сигнал відповідно слабшатиме. Так, скло поглинатиме близько 10% потужності інтерету, гіпсокартон та деревина – до 15%, цегла – до 25%, бетон – до 50%, залізобетон – до 75%, а металеві плити та елементи – аж до 95%. От уявіть наскільки слабким буде з’єднання, якщо вашому Wi-Fi перешкоджатимуть конструкції з таких матеріалів.

Крім того, якщо ви користуєтеся мікрохвильовкою, електрочайником, електро- і теплою підлогою, холодильником, стаціонарним телефоном з базою, радіопристроями, до того ж у сусідів через стінку теж є Wi-Fi та радіопристрої, вони можуть глушити сигнал вашого роутера і створювати перешкоди, працюючи з ним на одній частоті.

Уявіть, що у вас дво- або трикімнатна дещо подовгувата квартира в панельному будинку, а кабель провайдера заведений біля вхідних дверей або з вікна. У таких ситуаціях часто розміщують роутер безпосередньо біля точки вводу кабелю, тобто десь збоку. Та якщо роутер розташовуватиметься не в центрі квартири – створюватимуться “мертві зону”, де немає Wi-Fi. Саме тому, коли не виходить встановлювати роутер посередині, слід від нього провести кабель у віддалені кімнати та підключити ретранслятори чи PLC-адаптери, щоб забезпечити з’єднання у “мертвих зонах”.

Важливо! Усі допоміжні пристрої необхідно з’єднувати кабельною, а не Wi-Fi, мережею. Якщо ж ретранслятори будуть підключені через Wi-Fi, вони не зможуть забезпечити повноцінний зв’язок, оскільки розташовуються вони далеко від центрального роутера в місцях, де підключення до інтернету хотілося б підсилити. Крім того, якщо ж сигнал роутера перебиватиметься стінами чи працюватиме на одній частот з побутовими приладами, сигнал Wi-Fi буде слабким. А якщо ж ви підключите додаткові пристрої до центрального роутера кабельною мережею, втрата якості інтернету буде мізерною.

Яким має бути сам кабель, що забезпечуватиме належне підключення?

Звісно, сам Ethernet (lan / вита пара) кабель, яким здійснюється з’єднання, є дуже важливим під час організації внутрішньої мережі. Сьогодні представлено багато категорій кабелів – 4, 4е, 5, 5е, 6, 7 та 8. Якщо ж говорити про кожен вид окремо, то варто сказати, що використовувати кабель 4 категорії фахівці не рекомендують. Для домашнього користування оптимальним буде кабель категорій 5/5е, який здатен забезпечувати якісний доступ до мережі на швидкостях до 1000 Мбіт/с. Та коли ми говоримо про більш захищені, довговічніші та розраховані на більші швидкості передачі даних варіанти, то рівних кабелям 6 та 7 категорій, безсумнівно, не буде!

Якщо у вас виникли запитання щодо організації внутрішньої мережі в оселі, спеціалісти компанії Intelekt вам радо допоможуть. За більш детальною інформацією звертайтеся – 050 434 3200.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.