Новини

Створюють дрони-камікадзе: як у Чернівцях молодь допомагає армії ‒ відео

Молодіжний проєкт Military Tech, в якому працюють до 20 молодих людей з Буковини та інших областей, від початку війни інформаційно та технологічно допомагає українським військовим.

Зараз молодь допрацьовує розробку прототипів дронів-камікадзе, а ще до 24 лютого навіть і не знала, що це таке, пише molbuk.ua

‒ Моя команда складається з п’яти людей. Двоє з них розпаюють деталі для дрона, хтось займається програмуванням, а ще один хлопець свої знання спрямовує на механізм складання готового дрона, ‒ розповідає координатор команди Нікіта Брандель. – Звісно, до початку війни ми не мали досвіду, вже під час розробки набували нових навичок.

Ідея створити технологічний хаб виникла у керівника громадської організації “Фонд Символи” Андрія Гев’юка. Він і запропонував хлопцям реалізувати потреби військових.

‒ Я навчаюся у Чернівецькому політехнічному коледжі. Щойно до нас завітав Андрій і запропонував зайнятися цією справою, ми підтримали ідею, і ось вже від жовтня допомагаємо нашій армії, ‒ розповідає студент Нікіта Брандель.

Працюють заради спільної мети…

Робота технологічного хабу поділяється на чотири блоки. В одному працюють з акумуляторами використаних електронних цигарок для майбутніх павербанків, у другому – працюють з 3D-принтером, що виготовляє деталі для дрона, в третьому – студенти програмують, а в четвертому – складають вже готовий дрон.

‒ Не можемо сказати, що кожен працює у своїй галузі, адже намагаємося один одному допомагати. Процес команди взаємопов’язаний. Починаємо з ідей, далі думаємо, як їх реалізувати. Пізніше збираємо, випробовуємо, і, якщо все гаразд, то використовуємо його як готовий проєкт, ‒ зазначає Нікіта.

Для корпусу дрона потрібен 3D-принтер, 3D-модель та пластик. Завдяки спроєктованій координатній сітці машина друкує деталі.

‒ Завдяки 3D-принтеру ми вже змогли спроєктувати близько 10 систем скиду. Проте у дрона є деталі, які ми не в силі розробити – це системні плати. Їх виробляють у Китаї, тому найчастіше проблеми виникають саме з їх доставленням, ‒ каже координатор команди.

У пригоді стають навіть використані цигарки

Окрім розробки дрона, молодь працює над створенням павербанків для військових.

‒ Зазвичай електронні цигарки викидають, але ми створили пункти приймання, де кожен може віддати їх використані й допомогти нам. В середині них є батареї, з яких ми виробляємо повербанки різної потужності. Нещодавно ми змогли переробити близько 300 таких цигарок. Батарейки з однаковими зарядами ми складаємо в єдиний акумулятор, підживлюємо їх через плати з перехідниками й отримуємо готовий повербанк. Використані батареї потрібні навіть для дрона, адже так він працюватиме майже 30 хвилин, ‒ зазначає Нікіта Брандель.

За словами студента, викладачі у коледжі та університеті ставляться з розумінням.

‒ Поєднувати навчання і волонтерство складно, але можливо, ‒ усміхається Нікіта.

Як розповідає Андрій Гев’юк, до їхньої команди вже неодноразово зверталися самі військові з власними проханнями.

‒ У нашій команді є хлопці, батьки яких на передовій, і саме вони розуміють, чого захисники потребують на фронті. Сьогодні вже дві системи скиду для дронів поїдуть на передову. У наш час наука неабияк допомагає військовим. Усі небайдужі допомагають, ‒ підсумовує керівник “Фонд Символи” Андрій Гев’юк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.