Новини

Чому відключення іноді відбуваються не за графіками: у сонячні дні Буковина отримує більше електроенергії

Якщо є можливість, енергетики “Чернівціобленерго” не відключають електрику за графіком. Особливо у сонячні дні.

Про це molbuk.ua повідомив директор з розвитку електричних мереж “Чернівціобленерго” Павло Світайло.

Допомагають покращити ситуацію з електрикою на Буковині три потужні сонячні електростанції.

“Коли є можливість, ми даємо напругу раніше, а то й зовсім не відключаємо за графіком, щоб люди мали більше світла. Наприклад, це траплялося у сонячні дні, коли стабільна сонячна генерація виробляла додаткову електроенергію. У Чернівецькій області працюють три потужні сонячні електростанції, тож вони є гарними помічниками у ситуації з дефіцитом потужності, яку маємо на сьогодні. І навпаки, коли споживання велике, тоді неможливо вчасно увімкнути інших споживачів, яких мали б заживити за графіком. Черговий диспетчер упродовж 30 хв оновлює графік на сайті у разі зміни”, – пояснив Павло Світайло.

Якщо дозволений обсяг навантаження, наданий “Укренерго”, становить менше половини від потреби для області, тоді важко сформувати графік погодинних відключень і дотримуватися його.

“30-35% від потреби області споживають об’єкти життєзабезпечення краю та інші стратегічно важливі підприємства. Тобто залишок для населення настільки малий, що прогнозовано чергувати групи нереально. У такому разі вводяться екстрені відключення, за якими можливо заживлювати лише обов’язкові об’єкти та по дві групи споживачів почергово, щоб вкластися в наданий ліміт. Іноді доводиться незаплановано вимикати споживачів через різке непрогнозоване збільшення навантаження на конкретній ділянці мереж. Тоді диспетчер зобов’язаний негайно вжити заходів, щоб його знизити”, – розповів Павло Світайло.

Раніше повідомлялося, що через проблеми з обладнанням останні кілька днів в мережах спостерігалася підвищена напруга.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.