Новини

Рятують від стресу і відволікають: у Чернівцях збирають книги для бійців – фото

У Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка збирають книги для військових на фронті, а також для поранених бійців, які лікуються у госпіталях. Література може бути різних жанрів.

Про це йдеться у публікації ” ” від 19 січня, пише molbuk.ua

Головне – щоби не російською

“Акція “Бібліотека українського воїна” ініційована мінкультури ще у 2015-му році, – зазначає директорка обласної наукової бібліотеки Наталія Філяк. – На початку 2022-го року у зв’язку з повномасштабним вторгненням ми вирішили поновити цю акцію. Тоді на це мене надихнула розповідь нашої письменниці Марії Матіос. Коли воїн з окопу написав їй: “Я вашу “Букову землю” ношу в наплічнику і перечитую, коли є вільна хвилинка, замість Біблії”. А ви ж уявляєте, яка “Букова земля”! Там майже тисяча сторінок!”

За умовами акції, слід приносити книги українською мовою. Англійською, німецькою чи якоюсь іншою мовами – також можна, головне – не російською.

“Найбільше приносять художніх книг, – зауважує пані Наталія. – Це можуть бути романи, оповідання, повісті, поезія. До речі, поетичні збірки також зараз мають велику популярність серед бійців. Коли вони її читають, згадують про своїх близьких, коханих, рідну домівку. Також приймаємо мотиваційну літературу, яка дає наснагу жити. Адже більшість бійців – у стані стресу. І, звичайно, нам приносять Біблію, Святе Письмо. Як показує практика, саме до Біблії хочеться повертатися у критичних ситуаціях. Єдина умова – вона не має бути якоїсь окремої конфесії”.

Акція триватиме до перемоги України

Загалом у бібліотеці раді всім принесеним книгам, запевняє директорка. Що не зовсім підходить для воїнів – залишають у бібліотечних фондах.

“До нас читачі приносили і наукові видання, і монографії, і самовчителі англійської, німецької, румунської та інших мов. Ми дивимося: якщо якихось книг немає у фондах нашої бібліотеки чи у фондах інших бібліотек області, передаємо їх туди”, – запевняє.
Дві партії уже відправили. Першу – 150 книг – відвіз на передову військовий капелан Василь Гасинець.

На початку січня до обласних військових госпіталів передали другу партію – близько 200 видань. Зараз назбирують уже третій ящик книг. Його також відвезуть на передову.

Наталії Філяк навіть складно сказати, більше книг приносить молодь чи старші люди. Усі долучаються. Ось, зауважує, лише на початку січня відвезли цілий ящик книг, а вже знову він майже доверху заповнений.

Діляться творами також письменники – як місцеві, так і з інших областей.

“До прикладу, журналістка, письменниця та волонтерка з Дніпра Наталія Гейман передала свою поетичну збірку “Лінія світла”. Також письменниця з Харкова Людмила Охріменко дала свій роман “Оскар”, який на міжнародному конкурсі “Коронація слова” зайняв перше місце як найкращий роман на воєнну тематику. А ще вона подарувала збірку оповідань “Волонтерські історії”.
Приходить чимало і наших місцевих авторів. Усі кажуть: “Ми будемо дуже вдячні, щасливі й горді тим, що наша книга потрапить до військових”, – каже Наталія Миколаївна.

Акція триватиме до перемоги України у війні.

Куди приносити: Обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка, вул. О. Кобилянської, 47

Коли: понеділок-неділя, 09.00 – 18.00, перший поверх, скринька “Бібліотека українського воїна”.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.