Новини

Вандалам не сховатися: як вуличні камери в Чернівцях допомагають у боротьбі з порушниками

Щороку в місті більшає камер відеоспостереження. Це допомагає у боротьбі з вандалами та іншими правопорушниками, яких менше не стає.

Про це йдеться у публікації ” ” від 12 січня, пише molbuk.ua

Показовими стали випадки, коли група молодиків розфарбувала бетонну чашу для квітів та смітник в щойно оновленому сквері біля ЧНУ.

Юнаки тоді заздалегідь підготувалися до своїх художніх розписів, захопили з собою балончики, рукавички, прийшли вночі. Та одного вони не врахували: сквер та територія довкола нього “нафаршировані” камерами. Запис відео (до речі, в чудовій якості, хоча події відбувалися вночі) поширили у соцмережах, зробивши молодиків відомими. Їх хутко розшукали і невдовзі оприлюднили нове відео – уже з вибаченнями від них. На головного “художника”, того, який розписував чашу, поліція склала протокол. Також він зобов’язався відшкодувати завдані збитки.

Та через кілька місяців знайшовся ще один сміливець, який наважився розбити битою одну з камер відеоспостереження у цьому ж сквері. Проте його “геройські” дії зафіксувала інша камера. Тож поліція швидко знайшла винуватця.

Ще один прояв вандалізму, який набув розголосу, трапився днями на площі Філармонії. Там розгромили новорічну фотозону, встановлену для діток.

Тут поліції допомогли як камери, так і свідчення очевидців. Винного теж оперативно розшукали. Крадієм виявився 36-річний житель Хотина, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки. Вдома у нього знайшли вкрадених оленів і навіть шматки бруківки. Тепер буковинця можуть засудити на термін до восьми років.

Те, що камери – важливі помічники в розкритті правопорушень, у тому числі й проявів вандалізму, у поліції не приховують. Проте зауважують, що камери – це лише один із допоміжних засобів.

“Це дуже добре, що в громадських місцях встановлені камери відеоспостереження, – зазначають у відділі комунікації Головного управління Нацполіції в області. – Вони здійснюють превентивну роботу і дисциплінують мешканців, роблячи місто більш безпечним.
Громадяни, знаючи, що та чи інша локація оснащена камерами, тричі подумають, перш ніж там щось нищити або здійснювати якісь інші правопорушення. Також камери допомагають якнайшвидше встановити особу порушника. Може йтися як про злочин, так і про будь-яке адміністративне правопорушення, недотримання правил дорожнього руху тощо”.

Поліція постійно переглядає записи з камер і стежить за порядком у громадських місцях, запевняють у відділі комунікації.

У Чернівцях діє “Програма профілактики правопорушень та протидії злочинності на території Чернівецької міської територіальної громади на 2021-2023 роки”. Вона передбачає встановлення вуличних камер відеоспостереження на локаціях громади, зазначають у пресслужбі міськради.

Камерами оснащені всі відремонтовані громадські простори, сквери. Так, вони встановлені у скверах біля університету та на вулиці Кордуби. Також – на територіях громадського простору на розі Хмельницького-Університетської та оновленого дитячого майданчика на вулиці Котляревського.

Камери в місті встановлює не лише міська рада, але й поліція та комунальні підприємства, додають у пресслужбі. Усього міськрада встановила майже сотню вуличних відеокамер. Із них кілька десятків – у скверах та громадських просторах. Також є в місті й так звані інтелектуальні вуличні камери, здатні розпізнавати номерні знаки.

Загалом же на вулицях міста близько двох сотень камер (не враховуючи тих, які встановили приватні магазини, офіси, підприємства), і їхня кількість зростатиме.

“Програма передбачає збільшення кількості камер. Раніше йшлося про їхню закупівлю на пів мільйона гривень. Та наразі фінуправління вивчає питання щодо виділення більшої суми. Відповідний проєкт рішення винесуть на чергову сесію міськради”, – повідомили у пресслужбі міськради.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.