Новини

Від чого залежить повторне захворювання на COVID-19: пояснення медика

Епідеміолог Наталія Виноград пояснила, що повторні випадки захворювання на COVID-19 науковці пов’язують не лише зі змінами збудника (новими штамами), але і через патологію неспецифічної ланки захисту людини по системі інтерферону – так званого інтерферонодефіциту.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Міністерства охорони здоров’я.

Епідеміолог Наталія Виноград зазначає, що при зіткненні з COVID-19 дослідники виявили низку феноменів, до яких медики та вчені не були готові. По-перше, це повторні захворювання, які траплялися дуже швидко, іноді термін становив від 19 днів і до 3 місяців. По-друге, це розвиток так званого “довгого ковіду” або “постковідного синдрому”.

“І тут постає питання: деякі випадки можна оцінювати як повторне захворювання чи це активація збудника, який лишився в організмі. Для визначення виставили регламенти, які більшість держав і випадків не витримали, тому велика частина захворювань не могли бути підтверджені як повторні. Після секвенування збудника по першому і другому випадку хвороби лише у деяких збудники виявились відмінними”, – уточнила Виноград.

Тому причину повторних захворювань на COVID-19 розглядають не лише через зміну генотипів вірусів, що циркулюють, але й особливостей імунної системи зараженої особи. Значною мірою це обумовлено певними вадами неспецифічної ланки імунної системи.

Епідеміолог зазначила, що найчастіше повторні випадки захворювання на коронавірусну хворобу стаються серед представників професійних груп ризику. Особливо це стосується медиків, адже їм неможливо дотримувати дистанцію, а це один із головних запобіжних заходів.

Наталія Виноград також нагадала, що оптимальними способами вберегтися від COVID-19 є захист “вхідних воріт” для збудника, а крім верхніх дихальних шляхів, це ще й захист очей, дотримання дистанції та періодичне провітрювання, особливо в закладах охорони здоров’я.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.