Новини

Міжнародні банки мають вже піти з російського ринку ‒ НБУ

Національний банк України (НБУ) заявив свою офіційну позицію щодо діяльності на російському ринку міжнародних фінансових структур, зокрема банків.

Про це повідомляє Національний банк України.

Як зазначив регулятор, він неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектори припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі.

“Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole. Проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку”, – уточнює НБУ.

При цьому Нацбанк оцінює реальну ситуацію і констатує, що на 11-му місяці війни, відсутній прогрес щодо прийняття деякими міжнародними фінансовими структурами остаточних рішень з виходу з російського ринку.

“Вважаємо це неприпустимим. Остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої “спеціальної військової операції” – це чергове свідчення того, що заяви, які були зроблені, відрізняються від фактичного стану справ. Вони залишаються активними учасниками банківського ринку РФ, конкуруючи за збільшення кредитних портфелів. У своїх матеріалах банки відкрито вживають назви “ЛНР” та “ДНР” як окремих суб’єктів, фактично толеруючи зухвале порушення Росією міжнародного права”, – наголошує НБУ у своїй заяві.

Центробанк України публічно ще раз звернувся до керівництва міжнародних банківських груп і нагадав їм, що, залишаючись в Росії, вони обрали підтримку агресора та його воєнних злочинів.

“Крім моральних аспектів, така політика суперечить офіційній позиції урядів країн демократичного світу та широкомасштабній підтримці українського народу населенням цих країн. У зв’язку з цим отримання прибутків у країні-агресорі призводить до значних ризиків для діяльності зазначених інституцій в їхніх основних юрисдикціях. Тому Національний банк звернеться із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання відповідної реакції на вищезазначені дії міжнародних фінансових груп”, – уточнює Нацбанк.

Голова НБУ Андрій Пишний зауважив: якщо щоранку вся Україна починає день з хвилини мовчання за загиблими, водночас бізнес, який залишився працювати у Росії, підсумовує та підраховує свої прибутки.

“Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста – отруйна. Війна – це час обирати між прибутком та гідністю”, – підкреслив Пишний.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.