Новини

Проводять безплатні огляди: на Буковині працює волонтерський медичний патруль

На Вижниччині працює волонтерський медичний патруль. Проєкт заснований керівником громадської організації “Центр розвитку громад” Роман Єремою разом із польською фундацією “Пуща-Ромінтська”.

“Коли вони e квітні нам відправляли гуманітарний вантаж, у мене із директором фундації Яроміром Краєвським виникла ідея створити волонтерський медичний патруль, адже люди потребували таких послуг”, – каже координатор проєкту Роман Єрема.

Проєкт повноцінно запрацював у липні та вже охопив понад 250 людей.

“Спільно з “Центром первинної медичної допомоги” Вижницької міської ради та волонтерами проводимо такі виїзди, де компактно проживають переселенці. У Мілієвому є приміщення старої амбулаторії, де мешкають переселенці. Також відвідуємо шелтери у Лукавцях та Берегометі. У патрулі є лікар, медсестра та волонтери”, – розповідає Роман.

Люди можуть перевірити свій тиск, цукор у крові, а також зробити кардіограму на місці безоплатно.

“Для медичної бригади закупили обладнання, яке дає змогу зробити кардіограму й одразу її розшифрувати, виміряти тиск та цукор. Це прості речі, але вони дають змогу безкоштовно перевірити стан людини”, – зазначає волонтер.

Патруль працює на території Вижницького району.

“Зазвичай, відвідуємо місця проживання переселенців, проте якщо десь живуть люди в приватному секторі – також заїжджаємо. Їздимо і в Берегометську громаду, і у Вашківецьку”, – говорить Р. Єрема.

“Будемо працювати ще понад пів року. Перший етап вже пройшов, ми знаємо всіх людей, вони вирішили, що залишаться в нас на зиму. Далі вже підготовлені списки потрібних медикаментів для них, тобто ми будемо їхати та знатимемо, які ліки потрібні, і, відповідно, будемо їх закуповувати”, – говорить керівник організації.

“Першими разами ми їздили та просто пропонували допомогу. І були здивовані, наскільки це потрібно, адже люди, що приїхали сюди, тікаючи від війни, візит до лікаря відкладали. Також ми надаємо консультації”, – говорить Р. Єрема.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.