Новини

Зима й далі буде аномально теплою: синоптики не прогнозують сильних морозів та опадів

Синоптики прогнозують, що ймовірність значного зниження температури цієї зими досить низька. Снігу також очікується небагато.

Загалом зима 2022-2023 років нагадуватиме минулу – без сильних опадів та супернизьких температур, йдеться у публікації ” “.

Перша половина січня, за висновками синоптиків, стане справжньою погодною аномалією для України. Другий місяць зими буде більше схожим на весняні березень-квітень, адже подарує тепло до 10-16 градусів. Проте в другій половині січня зима все-таки нагадає про себе похолоднішанням та незначним снігом.

В Укргідрометцентрі зазначили, що спрогнозували зимову погоду на основі аналізів температурних показників в Україні за останні 30 років.

Отож середня температура у січні-лютому очікується на один-два градуси вищою за норму 1991-2020 років. А ймовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з мінімальною температурою 25-30 градусів із мінусом є дуже низькою.

Натомість синоптики прогнозують короткочасні суттєві похолодання тривалістю одна-п’ять діб. Під час таких похолодань мінімальна температура вночі становитиме 15-20 градусів морозу.

Директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда зазначає, що цьогорічна зима не має бути дуже морозною. Проте це не означає повної відсутності холоду. Сильні морози в окремі періоди передбачаються, але вони будуть короткі.

“За останні 25 років середня температура січня-лютого в Україні зросла на два-два з половиною градуси. Це означає, що зменшилась кількість днів із негативною середньодобовою температурою, тривалість зимового періоду скоротилася. А в окремі роки ми навіть не можемо оцінити, була зима чи ні”, – пояснив М. Кульбіда.

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометінституту Віра Балабух запевнила, що цьогоріч тривалі періоди із сильними морозами малоймовірні.

“Очікується, що січень буде найхолоднішим місяцем цієї зими. Однак лякатися не варто. Середньомісячна температура в січні може на два градуси перевищувати кліматичну норму й коливатись у межах від одного-двох градусів тепла до двох-трьох градусів морозу.У лютому теж буде не дуже холодно: середня за місяць температура повітря коливатиметься від двох градусів морозу до двох градусів тепла. Оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу”, – зазначила синоптикиня.

Заступниця начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня зауважила, що наша країна перебуває в помірних широтах, тому взимку періоди похолодання все одно будуть. Вона прогнозує, що значне похолодання настане після 15 січня або наприкінці місяця.

У лютому, за попередніми прогнозами синоптиків, буде більше дощових днів, аніж снігових. Останній місяць зими очікується досить теплим. У деякі дні температура може підвищуватися до шести-семи градусів із плюсом, а в нічний час опускатися до п’яти морозу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.