Новини

Як часто треба міняти постіль і наволочку: корисні поради

Постільна білизна – те, що знаходиться найближче до вашого тіла під час сну.

Дерматологи вважають, що занадто рідкісна зміна підковдр, простирадл і наволочок може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям. Як часто потрібно прати наволочку і постіль – читайте у матеріалі.

Як часто необхідно міняти білизну в ліжку
Лікарі-дерматологи радять стелити чисту постільну білизну раз на 7-10 днів, при цьому, багато виробників текстилю, навпаки, впевнені, що чим рідше ви перете постільну, тим довше вона буде залишатися привабливою зовні і приємною на дотик.

Що буде, якщо не міняти постільну білизну місяць або ще довше:
– у білизні накопичуються частинки ороговілих клітин шкіри, що залучають клопів;
– кількість поту, що виділяється під час сну, залишиться на білизні і стане причиною вологи;
– на постільній осідають пил і бруд, які можуть спровокувати проблеми з диханням.

Більше того, людське тіло виділяє певний секрет, який залишається у волокнах постільної білизни. Якщо регулярно спати на такій тканині, про питання гігієни говорити не доведеться – з’явиться неприємний запах.

Коли міняти постільну білизну – індивідуальні показники
Перш, ніж дотримуватися строгих правил, вивчіть ситуацію від першої особи. Кожна людина спить і потіє по-різному, так що, визначати частоту прання потрібно, керуючись здоровим глуздом. Якщо ваше тіло виділяє занадто багато секрету, в будинку є тварини або ліжко швидко забруднюється з інших причин, то постільну білизну потрібно міняти не рідше 1 разу на тиждень.

Те ж саме стосується і ситуацій, коли в будинку живуть алергіки. Якщо ж ви бачите, що за 7 днів білизна не особливо забруднилася, все так само приємно пахне і радує вас тактильно – можете поміняти її на 2-3 тижні.

Як часто потрібно прати наволочку і міняти її
З наволочкою питання йде трохи інакше, ніж з постільною білизною – її лікарі рекомендують міняти раз на два дні. Причина – частинки шкіри, залишки макіяжу і піт, які залишаються на поверхні подушки за 2 ночі, продовжують стикатися з вашим тілом. Вони можуть викликати висип, подразнення шкіри, проблеми з диханням і навіть безсоння. Крім того, волога і специфічний запах приваблюють різних комах – від мошок до клопів.

Як часто потрібно міняти постільну білизну хворому – рекомендації
Співробітникам лікарень необхідно перед зміною постільної білизни враховувати стан пацієнта. Якщо хворий може пересуватися сам, то перестилати ліжко потрібно раз на 7 днів. Те ж саме стосується і тяжкохворих – в таких випадках білизну змінюють після прийняття душу або також раз на тиждень. Лежачим хворим необхідно перестилати наволочки, підковдри і простирадла раз на два дні, а також у міру забруднення постільної.

Як часто міняти постільну білизну дітям – поради
Дитяча постільна обов’язково має бути зроблена з гіпоалергенних матеріалів, щоб не нашкодити здоров’ю дитини. Міняти білизну можна раз на тиждень або в міру того, як малюк її забруднить. Те ж саме стосується і зміни постільної в дитячих садах – звертайте увагу , щоб білизну перестилали не рідше одного разу на 7 днів, а подушки і ковдри обов’язково провітрювали на свіжому повітрі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.