Новини

«Дізнався про це з інтернету»: що кажуть керівники фірм з Чернівців про запроваджені Зеленським санкції

Дев’ять компаній, зареєстрованих у Чернівецькій області, потрапили до “санкційного списку”, затвердженого Указом президента Володимира Зеленського 4 квітня.

Як повідомляє molbuk.ua, шість із цих фірм зареєстровані у Чернівцях, решта три – на території області.

Згідно з інформацією з відкритого реєстру Opendatabot, ці компанії відрізняють видами своєї економічної діяльності. У списку – фірми, що займаються будівництвом, орендою машин, виробництвом цигарок, виготовленням виробів з бетону, послугами охоронних фірм та навіть туристичною діяльністю.

Кореспондент molbuk.ua вранці 5 квітня зателефонував до керівників цих компаній, щоб поцікавитись їхньою думкою щодо Указу президента України. З деякими директорами фірм нам вдалося поспілкуватися.

“Це дуже велика несподіванка для нас”

Так, Георгій Чеорнолецькі, керівник приватної фірми “Провіденс” (зареєстрована як туристичне агентство) у коментарі molbuk.ua сказав, що не розуміє, чим саме “завинила” його компанія.

“Це стало несподіванкою. Дуже великою несподіванкою, тому що я не знаю… Тут є два засновники, є Туранський, є Морар… Вони засновники цієї фірми, я там керівник. Можливо, тому що ми зареєстровані на одній адресі… (Крім “Провіденсу” ще три компанії, які потрапили до “санкційного списку”, зареєстровані за однією юридичною адресою на вулиці Головній, 265-А – “Юрол”, “Чернівецький завод будівельних матеріалів” та “Детективно-охоронне агентство “Сокіл”, – ред.). Це поблизу ТРЦ DEPOt, ми колись там орендували приміщення, і юридична адреса там і залишилася… Чого наша фірма потрапила у “санкційний” список, я не можу вам сказати. Але ми будемо дізнаватися. Це лиш понеділок почався…”, – сказав Чеорнолецькі.

Керівник підприємства додав, що його фірма здала в оренду власну землю під будівництво. Про наміри включити “Провіденс” до “санкційного” списку його ніхто не попереджав.

“Дізналися про ці санкції учора, з повідомлень в Інтернеті. Ніхто нічого офіційно нам не повідомляв”, – сказав керівник фірми.

Він також зауважив, що станом на ранок 5 квітня підприємство працює, доступ до роботи, а також банківські рахунки фірми не заблоковані.

Віктор Майщук, який керує одразу двома підприємствами, які увійшли до “санкційного списку” – детективно-охоронним агентством “Сокіл” та “Чернівецьким заводом будівельних матеріалів” у телефонній розмові з кореспондентом molbuk.ua відмовився будь-що коментувати.

“Давайте, я не буду коментувати. Я не коментую”, – сказав він.

“Не треба “рубати з плеча”

Здивований через учорашній Указ президента і керівник приватної фірми “Провіденс-Інвест”, колишній начальник Управління МВС в Чернівецькій області Микола Харабара.

“Я тільки годину тому прочитав той Указ. Це трохи виглядає смішно. Наша компанія займається виключно будівництвом житла і соціальних об’єктів. Жодного відношення до тих правопорушень взагалі не має і ніколи не буде мати. Цю компанію створили декілька фірм, які теж жодного стосунку до тієї діяльності (контрабанди, – ред.) не мають. Так виглядає, що ми стали комусь конкурентами на цьому полі діяльності”, – сказав він.

“Зараз будемо розбиратися, бо для нас це зненацька. Якщо навіть в цю фірму хтось входить, хто може бути дотичним до контрабанди, то це треба розбиратися з тим конкретно чоловіком чи людьми. Наша фірма створена солідними підприємствами! Для нас це дивно. Ми відповідним чином відреагуємо. Ми збудували декілька солідних будинків у Чернівцях та по Україні. Замовником є “Провіденс-Інвест”, а будують зовсім інші фірми. І вони взагалі жодного стосунку не те що до контрабандної діяльності, а й до кордону не мають. Мають стосунок хіба тоді, коли закупляємо за кордоном будівельну техніку та розмитнюємо її. Більше жодних контактів, дій немає. Ми – чисто будівельна фірма”, – додав Микола Харабара.

Керівник компанії каже, що “Провіденс-Інвест” за короткий термін своєї діяльності зарекомендувала себе як надійна та відповідальна фірма.

“У засновниках немає жодної фізичної особи. Компанію створили підприємства – юридичні особи. Викупили у місті землю. Не брали ані в оренду, а викупили. Все це відбувалося через тендерні процедури, заплатили великі гроші місту. Брали участь у всіх заходах, про які просило місто: на розвиток інфраструктури підприємство виділяло, на боротьбу з ковідом – ми виділяли, на підтримку армії – виділяли… Тому, для нас, чесно кажучи, це був шок”.

“Якщо хтось із засновників нашого підприємства якимось чином причетний до контрабанди, то це треба розбиратися, а не “рубати з плеча”, – говорить Харабара. – Я як людина із правоохоронної системи, скажу так ніжно і лагідно – певно, не розібралися. Але якщо хтось скоїв якесь правопорушення, то для цього існують правоохоронні органи і судова влада…”.

Які обмеження ввели щодо цих компаній?

Обмеження та заборони, введені президентом України та РНБО щодо вказаних вище фірм, складаються з переліку із 17-ти пунктів і діятимуть упродовж трьох років:

1. Блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

2. Обмеження торговельних операцій (повне припинення);

3. Обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України (повне припинення);

4. Запобігання виведенню капіталів за межі України;

5. Зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

6. Анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

7. Заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;

8. Заборона здійснення публічних та оборонних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб – резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких знаходиться у власності іноземної держави, а також публічних та оборонних закупівель у інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно з цим Законом;

9. Заборона або обмеження заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів та повітряних суден до повітряного простору України або здійснення посадки на території України;

10. Повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом (повна заборона);

11. Заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

12. Припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

13. Заборона збільшення розміру статутного капіталу господарських товариств, підприємств, у яких резидент іноземної держави, іноземна держава, юридична особа, учасником якої є нерезидент або іноземна держава, володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу або має вплив на управління юридичною особою чи її діяльність;

14. Запровадження додаткових заходів у сфері екологічного, санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю;

15. Припинення дії торговельних угод, спільних проектів та промислових програм у певних сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони;

16. Заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;

17. Інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим Законом.

Санкції щодо “топ-контрабандистів”: що відомо

Раніше повідомлялося, що після засідання РНБО 2 квітня, на якому прийнято рішення про введення санкцій проти десяти топ-контрабандистів, Держмитниця відсторонила понад 100 своїх співробітників в різних регіонах.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.