Новини

Фальшиві пацієнти: у Чернівцях приватна клініка отримала 8 млн грн за не надані послуги

Фото: СБУ у Чернівецькій області
У Чернівцях приватна клініка отримала 8 млн грн за не надані послуги.

Про це повідомляє Чернівецька обласна прокуратура.

За даними слідства, керівник приватної клініки, його дружина – фізична особа-підприємець та ще троє співробітників медичної установи налагодили механізм заволодіння бюджетними коштами, одержаними від держави як відшкодування за надання послуг населенню.

Упродовж 2022 року лікарі вносили до електронної системи охорони здоров’я неправдиві відомості про послуги, які насправді заклад громадянам не надавав.

З проведених у ході слідства більше як 1000 допитів так званих пацієнтів, встановлено, що основна їх частина жодних послуг не отримувала, а держава безпідставно виділила медзакладу за ці послуги понад 8 млн грн. Незаконно отримані грошові кошти особам вдалось легалізувати шляхом перерахування на рахунки підконтрольних суб’єктів господарювання.

За інформацією Служби безпеки України у Чернівецькій області, оперативники СБУ встановили, що цей медзаклад на початку 2022 року уклав з Національною службою здоров’я України договір про відшкодування вартості послуг із реабілітації хворих на понад 59 млн грн.

Проте запланованої кількості пацієнтів не вистачало для освоєння цих коштів, тож керівники закладу знайшли оригінальний вихід із ситуації та придумали оборудку, до якої залучили сімейних лікарів.

Схема працювала так: “сімейники” виписували фіктивні направлення умовним пацієнтам на реабілітаційні процедури та отримували від центру свій “гонорар”. Більшість пацієнтів навіть не здогадувались про існування цих направлень, а от медичний центр мав підстави для внесення неправдивих даних у щомісячні звіти для НСЗУ та отримання бюджетних коштів.

Гроші керівники центру перераховували підконтрольним фізичним особам-підприємцям за нібито надані товари, роботи і послуги. Потім ці кошти конвертували у готівку та привласнювали.
Крім того, за результатами санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили майже 7000 доларів США, близько 2000 євро та 113 000 грн.

Наразі п’яти особам повідомлено про підозру. Їх рахунки на понад 7 млн грн заарештовано. Слідство триває.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУНП у Чернівецькій області за оперативного супроводу Управління СБ України та УСР в Чернівецькій області ДСР НП України.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.