Новини

Хто може отримати відстрочку від мобілізації?*

Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні черговий раз продовжена. Згідно із законодавством, мобілізації підлягають чоловіки віком 18-60 років. Але при цьому є певні категорії, які мають право на відстрочку. Розібратися, хто має таке право та як ним правильно користуватися, допоможе юридична консультація. Нижче розберемо основі підстави для відстрочки.

Хто має право на відстрочку?

Згідно із законодавством, право на відстрочку від мобілізації мають такі категорії громадян:
особи з інвалідністю;

особи, що мають на своєму утриманні 3 або більше неповнолітніх дітей;

заброньовані працівники;

особи, що визнані тимчасово непридатними (відстрочка до 6 місяців);

батьки-одинаки;

опікуни дитини з інвалідністю чи дорослої недієздатної особи;

правоохоронці;

опікуни сироти або дитини, яку було позбавлено батьківського піклування;

особи, у яких під час проведення АТО загинули чи пропали безвісті близькі родичі;

науковці та науково-педагогічні працівники, що працюють.

Також в Законі прописані й інші випадки, кожен з яких розглядається індивідуально.

Як отримати відстрочку?

Навіть якщо людина підходить під одну з перерахованих вище категорій, це ще не означає, що вона автоматично не підлягає мобілізації. Щоб мати відстрочку, необхідно подати відповідну заяву до територіального центру комплектування. Зробити це необхідно за місцем призову або військового обліку. При цьому необхідно підготувати та подати відповідний перелік документів. Це можна зробити під час вручення повістки або, якщо необхідно отримати відмітку в документах по військовому обліку, перед виїздом за кордон.

Термін дії відстрочки

Право на відстрочку діє доти, доки є обставина, через яку людина отримала таку можливість. Наприклад, якщо чоловік отримав відстрочку через те, що доглядає дружину з інвалідністю, то він буде мати право на відстрочку до тих пір, поки не буде знята інвалідність або вони не розлучаться. То ж варто контролювати причини.

Спрогнозувати, скільки буде діяти відстрочка, неможливо. Тому в ТЦК і СП будуть періодично викликати чоловіка для перевірки. В деяких випадках відстрочка надається на певний термін (зазвичай 2 місяці). Наприклад, якщо під час проходження медичної комісії у чоловіка було виявлене захворювання, що потребує лікування. Після одужання чоловік повинен повторно пройти медичну комісію для оцінки стану здоров’я.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.