Новини

Чи можливо посивіти від стресу

Психологічний стрес може бути одним з чинників сивини, що з’являється передчасно, хоча довгий час механізм його впливу на її виникнення був незрозумілий.

Поява сивого волосся є фізичною ознакою старіння, оскільки з віком в організмі виробляється менше меланіну, речовини, що відповідає за колір шевелюри. Але іноді сивина виникає задовго до настання віку старіння. Посивіти завчасно можливо через стрес та надмірні переживання.

Напруга і стрес викликають всихання стовбурових клітин, відповідальних за колір волосся, що пояснює наявність взаємозв’язку між душевним станом і появою сивини. Стрес впливає на стовбурові клітини в волосяних фолікулах, відповідальні за синтез меланоцитів, що виробляють пігмент, – висновок про це було зроблено вченими Гарвардського університету,

Спочатку дослідники підозрювали, що вироблення меланоцитів знижується через дію викликаної стресом імунної атаки або високого рівня гормону кортизолу, але ці гіпотези не підтвердилися. Подальше вивчення проблеми показало, що вирішальну роль відіграє симпатична нервова система, яка контролює реакцію організму при зіткненні з небезпекою. Ця система складається з мережі нервів, які простягаються всюди в тілі, включаючи шкіру. В обставинах стресу нерви виділяють хімічну речовину, яка проникає в стовбурові клітини розташовані в шкірі голови волосяних фолікул і потоншує їх. В результаті вироблення пігменту припиняється.

Іншими причинами ранньої появи сивини, за словами вчених, є спадкова схильність до посивіння, нестача поживних речовин, гормональні захворювання.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.