Новини

«Таке повітря нездорове для чутливих»: як впливає робота генераторів на якість повітря в Чернівцях

Мало не щодня фіксують підвищений рівень забрудненості повітря у Чернівцях.

Про це свідчать дані системи ЛУН Місто Air, яка відстежує якість повітря в режимі онлайн. Часто система визначає повітря в тих чи інших локаціях Чернівців як “нездорове для чутливих” або й узагалі “нездорове”, за якого краще “відкласти прогулянку та провітрювання”.

Про це йдеться у публікації ” ” від 29 грудня 2022 року, пише molbuk.ua

Фахівці вважають, що на якість повітря може також впливати робота генераторів, які зараз чи не на кожному кроці.

Генератор – це невелике авто

За словами кураторки соціального проєкту ЛУН місто AIR Анни ДЕНИСЕНКО, яка займається дослідженням якості повітря в містах за допомогою власної системи відстежування, робота генераторів спричиняє забруднення сумішшю з чадного газу, дрібнодисперсного пилу, діоксидів азоту тощо.

Будь-який генератор виробляє вихлопні гази. Саме вони завдають найбільшої шкоди містам. Наприклад, за даними Анни Денисенко, в Києві 80-90% забруднення відбувається ними. Однак раніше йшлося про автомобілі містян. А тепер генератори посіли їхнє місце. Можна сказати, що генератор — це невелике авто. Наразі вони стоять чи не біля кожного закладу.

Є й інша проблема. Для автомобілів існують певні міжнародні стандарти та екологічні вимоги, які є досить жорсткими. А тому сучасні авто створюють невелику кількість викидів. Про генератори так сказати не можна. Екологічних стандартів як таких до них не існує. Тим більше, що в наших містах наразі більша частина генераторів виготовляється невідомими виробниками, які не завжди мають якісні фільтри.

Через використання неякісних фільтрів у повітрі з’являються маленькі часточки, які неозброєним оком не помітиш — дрібнодисперсний пил (PM1, PM2.5, PM10). Вони можуть потрапляти в судини, легені та кров людини, негативно впливаючи на роботу нервової системи, серця, мозку та провокуючи низку хронічних захворювань. Також генератори викидають у повітря чадний газ, діоксиди азоту та інші небезпечні сполуки.

Негативно впливає робота генераторів на якість повітря й у Чернівцях, на що звернув увагу доктор хімічних наук, завідувач кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ЧНУ Юрій Халавка.

“Як там датчики пилу? Як там датчики СО? У центрі гул, як від сотні “шахідів”, а дихати важко навіть там, де світло вже увімкнули… Супутник показує суттєвий ріст СО і пилу. Ласкаво просимо в пасивне паління”, – написав науковець у соцмережах.
“Не варто вмикати генератор, щоби подивитися телевізор”

У коментарі ” ” фахівець зазначив, що двигуни генераторів схожі до автомобільних, тож, звісно, їхня тривала робота погіршує якість повітря.

“Роботу генераторів можна порівняти з автомобілями. Так, рівень потужності важливий, але певна відповідність є. На генераторах, звичайно, фільтри є, але наскільки вони якісні, важко сказати.

Та й навіть автомобіль, коли він локально заведений, досить активно впливає на навколишніх кілька кубічних метрів. Ми це фіксуємо за допомогою приладів і не тільки. Тож на вулицях, де велика кількість компактно встановлених генераторів і немає нормальної вентиляції, це може бути серйозною проблемою. Як і для людей, які поруч живуть, бо вони дихають збідненим на кисень повітрям, натомість збагаченим вуглекислим газом. Або ж часто чадним газом.

Не можна сказати, що генератори дуже суттєво погіршують якість повітря. Воно оновлюється після будь-якого вітру, вентиляції. Транспорт у місті значно більше викидів здійснює, ніж ті всі генератори. Але локально, у дворах, це може бути досить неприємно. Тому варто більш раціонально використовувати генератори, зайвий раз не користуватися ними. До прикладу, не обов’язково їх вмикати для того, щоби подивитися телевізор. А лише за крайньої потреби.

Щоби не застоювалися шкідливі викиди, провітрюйте двори. Недобре, коли над ввімкненим генератором відчинені вікна. Це серйозна проблема. Уникайте цього. Якщо ви чутливі до таких речей, утримайтеся на кілька хвилин від прогулянок у місці, де генератор щойно закінчив працювати. Зачекайте, щоби повітря оновилося.

Щойно відчуваєте нездужання, потрібно відразу переходити в кімнати, де вікна відчиняються на інший бік. Адже це може бути досить небезпечно. Для деяких людей високі концентрації чадного газу взагалі смертельні.

Технічно генератор не мав би виробляти таку кількість чадного газу, яка становить смертельну небезпеку для людини, проте про такі речі потрібно пам’ятати”, – наголосив Юрій Халавка.

Раніше Юрій Халавка, коментуючи підвищений рівень забрудненості повітря восени, зазначав, що це – сезонне явище, яке з часом вирівняється до норми. Воно пов’язане з осінніми явищами та особливостями рельєфу міста.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.