Новини

Платани, лавочки й багато світла: яким буде оновлений сквер Целана у Чернівцях – фото

Усі фото – станом на 26 грудня

Завершують реконструкцію скверу Пауля Целана на вулиця Головній, 111, у Чернівцях. Розпочали роботи наприкінці вересня.

Сквер практично повністю оновили. Встановили нову плитку, викорчували деякі старі дерева, відремонтували стіну з уривком із поезії уродженця Чернівців, якого вважають одним із найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу.

Про це йдеться у публікації ” “, пише molbuk.ua

Постамент – із лабрадориту

Зараз (станом на 26 грудня – ред.) робітники працюють над постаментом, на яке відтак встановлять погруддя Целана. Постамент – із кількох елементів, матеріал – лабрадорит.

Як раніше пояснювали у мерії, постамент вирішили замінити, тому що він був у дуже поганому стані: облицювальні плити почали відставати від бетонної основи.

“З цим потрібно було щось робити. Фахівці порадилися з автором пам’ятника Іваном Салевичем щодо того, як зберегти витвір. Спільно прийняли рішення встановити наявне погруддя на цільний постамент із каменю. Це укріпить конструкцію і надасть йому кращого вигляду. Тож на деякий час, аби оновити скульптуру, довелося демонтувати пам’ятник”, – розповідав заступник міського голови Василь Зазуляк.

Також кипить робота над мощенням тротуарів: копають ями для молодих дерев, які тут висадять, утрамбовують гравійну основу. Ще тут є клумби в гранітному обрамленні, біля яких встановлять лавочки. Підведені мережі для майбутнього освітлення.

Робітники сподіваються, що до кінця року встигнуть завершити основні роботи.

“Погруддя стоятиме сотні років”

Як розповів Василь Зазуляк ” “, автор пам’ятника Іван Салевич бачив свій витвір у такому вигляді, яким він буде зараз, від самого початку.

“Та чомусь тоді вирішили зробити по-іншому, основу абияк обклали тими гранітними плитами. Панові Салевичу це не подобалося. Дослухалися до нього і вирішили замовити постамент у такому вигляді, яким він його бачив із самого початку. Щодо самого погруддя, то його встановимо на оновлений постамент у тому ж вигляді, в якому він є. Це авторська робота, виготовлена з добротних натуральних матеріалів, там узагалі не йдеться про фарбування. Погруддя стоятиме десятки й навіть сотні років. Його хіба що треба буде періодично чистити від нальоту”, – зазначив посадовець.

До нового року планують завершити мощення тротуарів. Проте з освітленням та озелененням можуть не встигнути цьогоріч.
“Треба зробити по-людськи. Для нас ще ж важливо облаштувати освітлення. Якісно підсвітимо сам пам’ятник, а також – стіну з текстом позаду нього. Це окрім звичайного освітлення. Ці роботи займуть певний час. Але сподіваюся, що до Нового року завершимо принаймні мощення тротуарів”, – зазначив заступник мера.

Також уздовж тротуарів висадять три платани.

“Вони високі, кремезні, швидко ростуть. Вирішили їх висадити, щоби відразу був ефект, не треба було чекати довго”, – додав Василь Зазуляк.

UPD:
Як повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк на своїй фб-сторінці, пам’ятник Целану вже повернули на місце.

“Як і обіцяв, пам’ятник Паулю Целану повернули до однойменного скверу. Його розмістили на нову гранітну основу і постамент – це не лише укріпило конструкцію, але й надало їй кращого, благороднішого вигляду.

Принагідно зазначу, що незабаром вже завершимо ремонт цього скверу. Тоді то він нарешті перетвориться на місце, де хотітиметься відпочивати, читати та творити”, – пообіцяв посадовець.

Фото з фб-сторінки Василя Зазуляка

На облаштування скверу витратили понад 2,5 мільйона гривень із міського бюджету.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.