Новини

Операція вакцинація: чи вистачить щеплень на українців та чи відкриє це для нас кордони

Під лікарнею №9 в Києві аншлаг: зранку в черзі по 7-8 машин “швидкої” з хворими – недужі надходять тяжкі, вже “заліковані” антибіотиками на первинці. Шансів захворіти на коронавірус дедалі більше. А от потрапити в лікарню з рятівним киснем – дедалі менше! Зі 155 тисяч “ковідних” ліжок вільних із киснем у країні залишилося менше 36 тисяч. Найгірша ситуація – в столиці. Станом на 2 квітня шпиталі тут були заповнені на 84 відсотки. Далі – Львівщина – 71%.

Про це йдеться в ТСН.Тиждень. 

Надію залишає те, що поволі рухається вакцинація першою дозою “Ковішилду”. Але коли чекати на другу? І чим допоможе нам український паспорт вакцинації?

ОПЕРАЦІЯ “ВАКЦИНАЦІЯ”

З 24 лютого, як в Україні стартувала кампанія з вакцинації проти коронавірусу, та щепилося всього 287 тисяч осіб.  Це дуже мало, порівняно з країнами Європи, Сполученими Штатами та Ізраїлем. Тим часом у нас відмовляються від щеплення навіть лікарі! Ось,наприклад, ситуація у столичній амбулаторії. ” Двадцять відсотків лікарів вакцинувалися. Це проблема. І це проблема на нашому державному рівні”, – переконує  директорка центру первинної медико-санітароної допомоги Ольга Остапенко.

Крім медиків право на рятівний укол зараз мають громадяни віком 80+. Після вісімдесятилітніх  перейдуть  до 70+. Тим кому 50 – тут називають малолітками. Але отримати щеплення можуть і вони, таких записують на залишки. Тобто коли доза лишається, а хтось не прийшов на ін’єкцію. Хто вакцинувався першим – має отримати другу дозу наприкінці травня.

Хто вакцинується зараз – другу дозу отримає в червні-липні. І на цей термін є гарантовані поставки, запевнив санітарний лікар Віктор Ляшко. “360 тисяч доз вакцини виробництва “АстраЗенеки” на корейській площадці прийде в Україну в квітні”, – переконує він.

Так само у квітні очікуємо 117 тисяч доз вакцини “Пфайзер”. Плюс 970 тисяч доз від “Коваксу” наприкінці червня. А китайським  “Сіноваком” мають розпочати  щепити з завтрашнього дня. Після 10-денного лабораторного контролю. “Ця вакцина однодозна, для двократного введення. Раз і через 28 днів – другий раз”, – додає Ляшко.

“Сіноваком” щепитимуть малорухомих осіб, а також їхніх опікунів. А от чи вакцинуватися, коли вже перехворів? “Вакцинація тих, хто перехворів є безпечною і введення однієї дози тим, хто перехворів, призводить до значного збільшення рівня антитіл”, – пояснює імунолог Федір Лапій.

Тобто чекати 3 чи 6 місяців після хвороби не варто. Якщо маєте можливість вакцинуватися.

ПАСПОРТИ ВАКЦИНАЦІЇ

Євросоюз тим часом заговорив про такзваний “ковідний паспорт”. Думають  одразу про дві форми – електронну і паперову.

Там є дані про вакцину, іммунітет, або — інформацію про негативний тест. Кью-ар код і цифровий підпис мають виключити можливість фальсифікації.Поки йдеться виключно про жителів ЄС. Але це однозначно вплине на кожного, хто захоче в Європу потрапити. “Зараз незначні поїздки в ЄС заборонені з третіх країн, за винятком обмеженого кола держав. Їхні громадяни, які мають змогу їздити, зможуть запросити цифровий сертифікат від країни ЄС, куди він або вона їде, надавши всю необхідну інформацію, включаючи надійні докази вакцинації”, – пояснює речник Єврокомісії Ристіан Віганд.

Всі країни це розуміють, тому попри національні сертифікації відмінності будуть орієнтуватися на стандарти, і система перевірки ЄС.

Та поки все в розробці  Греція оголосила — буде пускати до себе мешканців Сербії із сербськими сертифікатами про щеплення. І визнає будь-які вакцини. І китайські, і навіть російські, попри те, що вони не авторизовані на рівні ЄС.

А, приміром, Кіпр — вирішив відкрити свої кордони уже з першого квітня для мешканців 16 країн, і України зокрема. Пускатиме на підставі двох негативних тестів на коронавірус.

Розробляють паспорти імунізації і в Данії та Швеції, Литві та Естонії, а ще в Сполучених Штатах. Зокрема, в Нью-Йорку  вже діють. Вони дозволяють  щепленим людям безперешкодно брати участь у масових заходах і пересуватися країною. Те саме і в Ізраїлі. Там вони називаються “зелені” паспорти. “Коли ви отримуєте  другу дозу щеплення, через 7 днів на сайті міністерства охорони здоров’я і лікарняній вашій  касі з’являється повідомлення, що ви зробили 2 щеплення. Ви його завантажуєте, або роздруковуєте. Після цього ви маєте право пересуватися всюди. Чи маєте право виїхати із Ізраїлю, подорожувати, відвідувати всі заходи, але лише із ним. Без нього але навіть маючи два щеплення вас нікуди не пустять”, – розповідає мешканець Ізраїлю Валерій.

ЩО ЧЕКАЄ НА УКРАЇНЦІВ?

А в українському Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що спілкуються з багатьма країнами Європи щодо цього питання. “От я з Грецією контактую. Я знаю як вони це хочуть. Що це має бути документ з кьюар-кодом, можливо в ньому потрібно мати підтвердження на нещодавно зроблений тест”, – розповідає заступник МОЗ із цифрового розвитку, цифрових трасформацій і цифровізації Ярослав Кучер.

В Єгипту, наприклад, де українці часто відпочивають, подібні вимоги. “Їх влаштовує за 48 годин зроблений тест, який ти робиш в сертифікованій лабораторії і вони бачать цей тест і кьюар-код, вони можуть його перевірити”, – додає Кучер.

Усі дані про вакцинацію наших громадян акумулюються в системі “Хелсі”  – це загальна база. Куди лікарі вносять дані про щеплення кожного громадянина. ” Тут є графа яка відповідає за вакцинацію саме від коронавірусу. Ми заповнюємо дані пацієнта, що він здоров, що йому була введена перша доза”, – показує сімейний лікар Аліна Сенатова.

Ці дані може подивитися лікар або пацієнт через свій кабінет.  ” У нас чітко видно, кому ми робимо вакцинацію. Воно ж  підв’язано під декларацію, а там же ідентифікаційний номер пацієнта та його дані. У кожного індивідуальний”, – додає лікарка.

Додатково кожен запис фіксується електронним підписом лікаря. Запевняє, жодних махінацій безслідно зробити неможливо. Тож український “ковідний паспорт” точно  буде. У міністерстві запевнили просто  чекають уніфікованого стандарту від ЄС, аби не робити подвійної робити. Гірше те, що видати його наразі можуть лиш одній людині, яка вже отримала дві дози вакцини.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.