Новини

«Висадимо більше дерев»: парк Шиллера у Чернівцях почнуть оновлювати наступного року – фото

Парк Шиллера у Чернівцях почнуть оновлювати наступного року. Обрали переможця бліцконкурсу на кращий проєкт благоустрою парку.

Пропозиція переможця стане основою майбутнього проєкту з благоустрою парку, повідомили у Чернівецькій міськраді.

Перемогли архітектори з Чернівців

Як відомо, на участь у конкурсі зареєструвались 33 авторські колективи з різних міст України, зокрема з Чернівців, Львова, Харкова, Києва, Дніпра. Відтак на розгляд журі подали 17 проєктів.

“Основним завданням конкурсантів було знайти найкраще архітектурно-планувальне рішення благоустрою парку, сформувати функціональне зонування території парку, а сформовані зони поєднати зручними та доступними зв’язками, при цьому максимально сприяти збереженню наявного біосферного середовища та врахувати складний рельєф парку”, – кажуть у міськраді.

Переможцем став проєкт архітекторського колективу з Чернівців. За це отримав грошову винагороду у розмірі 70 тисяч гривень. Премія за друге місце – 50 тисяч, за третє – 30 тисяч гривень.

Як розповів ” ” заступник міського голови Василь Зазуляк, роботи з облаштування оновленого парку сподіваються розпочати наступного року.

“Це видатки з благоустрою, вони фінансуються. Зараз будемо зустрічатися із переможцем, який подав найкращу, на думку журі, конкурсну пропозицію. І готуватимемо завдання на проєктування. Дуже сподіваюся, що наступного року будемо активно проєктувати цей об’єкт і зможемо розпочати будівельні роботи щодо нього. Проте парк немаленький. Тож, на жаль, до кінця наступного року ми його точно не завершимо. Але зупиняти роботи в ньому не плануємо. Сподіваємося, переможець конкурсу зможе швидко виготовити проєктно-кошторисну документацію, врахувати також наші зауваження та пропозиції. Тоді оголосимо тендер на виконання будівельних робіт”, – зазначив Василь Зазуляк.

“Вартуватиме менше, ніж “Жовтневий”

Наразі невідомо, скільки може коштувати облаштування парку.

“Усе, що подається на конкурс, – це конкурсні пропозиції. Тобто це ідея, бачення. Жодних кошторисів там не закладено. Ми можемо укладати пряму угоду з переможцем конкурсу. Він розробляє проєктно-кошторисну документацію. І саме кошторисна частина визначає вартість реалізації об’єкта. Тому зараз говорити про якісь конкретні цифри не можемо. Парку “Жовтневий” фактично в лісі, на нього підуть справді дуже великі витрати. А от кошторис парку Шиллера буде не дуже значним. Адже тут завданням конкурсу є мінімальне втручання в парк. Тобто ми більше говоримо про його благоустрій”.

За словами Зазуляка, переможці будуть замовляти дендрологічне фільмування. Що робити з тими чи іншими деревами, вирішуватимуть уже спеціалісти.

“Фахівці визначатимуть, які дерева треба буде замінити. Гадаю, ми не тільки замінимо аварійні насадження, а й висадимо молодих дерев більше”, – пообіцяв посадовець.

А поки що парк Шиллера виглядає занедбано. Всюди розкидане сміття. Людей практично не видно. Лише собачники вигулюють тут своїх чотирилапих улюбленців, та якась юна компанія сховається покурити цигарки.

Ось до парку спускаються чоловік і жінка з невеликим песиком. Нетутешні. Стали, роззираються.

“Скажіть, а де тут парк?” – запитують у мене.

“Оце і є парк. Але якихось лавочок чи центральних алей ви тут не знайдете. Територія поки що не облаштована. Просто можете погуляти стежками, подихати свіжим повітрям”, – раджу.

Пара стала на пагорбі помилуватися краєвидом.

“Гарно, – кажуть одне до одного. – Давай таки спустимося донизу, подивимося, що там. Тільки гляди, обережно, щоби не впасти, ями під ногами…”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.