Новини

«Насіння є, і буде врожай»: як буковинські аграрії працюють під час війни

Ціни на внутрішньому ринку фермерів не влаштовують, тому вони експортують зерно за кордон, через що й виникають великі черги на митницях. Проте наші аграрії змогли зібрати гарний врожай на рівні попередніх років.

Про актуальні проблеми та врожай у Чернівецькій області читайте – далі в матеріалі molbuk.ua.

“Українські ціни не влаштовують взагалі, тому возимо на експорт. Спочатку – на Румунію, а тепер – на Польщу. За кордоном ціни непогані. Наприклад, із тонни пшениці в мене виходило близько 200 євро прибутку. Фуражна пшениця вартує 270 євро, а другого класу – 295, проте 80 євро йшло на перевезення, – розповідає фермер із Веренчанки Андрій Сливка. – Черги стояли по три-п’ять днів. Соняшник майже не продаю, бо немає доброї ціни. Та й на Сокирянщині, Хотинщині були сильні засухи”.

За словами фермера, цей рік минув непогано, зважаючи на всі складнощі. Деякі культури добре вродили, іншим завадила засуха, а деякі вийшли в нуль.

“З деяких культур, як-от, ячмінь, ми в плюсі. Не кажу, що великий плюс цього року, але й сильного мінуса немає. З деяких культур ми виходимо в нуль, як-от, з кукурудзи. Через дощі та сніги домолочуємо її зараз, а врожайність – три-чотири тонни з гектара. Наступного року, можливо, будемо зменшувати таку витратну культуру, як кукурудза, на користь сої”, – каже фермер.

“Усі фермери будуть працювати наступного року”

Багато аграріїв зазнало збитків, але вони не такі, щоби наступного року не працювати, каже А. Сливка.

“Фермери всі будуть працювати. Ми мусимо сіяти, і озимий клин у нас не зменшився, хіба що кукурудза. Насіння є, все буде добре”, – прогнозує чоловік.

Найголовнішою і найдорожчою проблемою є логістика.

“Вона сильно впливає на вартість зерна, адже падає на плечі фермера. Чим більша черга на митниці, тим більша для фермера ціна. Два-три тижні тому, коли черги були менші, то й ціна впала. Зараз знову черги стали довші, бо польські фахівці на кордоні перевіряють зерно”, – каже А. Сливка.

Держава намагається допомагати фермерам пережити скрутний час.

“Держава нам давала безвідсотковий заставний кредит ще навесні, і зараз є пропозиція його продовжити. Також нам безплатно надали рукави для зберігання зерна. Один такий рукав вартує тисячу доларів”, – зазначає аграрій.

У Чернівецькій ОВА зазначають, що намагаються розвантажити пункти пропуску на кордоні за допомогою електронної черги, але її лише планують запровадити.

“Хочемо, щоб запрацювала “е-черга”, проте поки що її немає. Вирішується питання й щодо будівництва сервісного центру, де б водії мали змогу виспатись, поїсти, помитися. Проте наразі це буде важко зробити, адже спершу потрібно знайти ділянку, підготувати документи, знайти підрядника. Також ми відкрили Вадул-Сіретський термінал, який допомагає розвантажувати трафік”, – каже заступниця начальника управління агропромислового розвитку ОВА Людмила Федірчик.

Цього року в області фермери зібрали гарний врожай – ні війна, ні засуха, ні дощі не змогли їм завадити.

“Ще остаточних даних немає, але за підсумками року ми очікуємо, що обсяги виробництва зернових культур складуть 620 тисяч тонн (436 тисяч тонн кукурудзи та 162 тисячі тонн пшениці). Це трохи менше, ніж торік, але потрібно враховувати деякі фактори. Тоді був аномальний за врожайністю рік, коли ми зібрали аж понад 700 тисяч тонн. Тож у 2022 у нас хороший врожай, на рівні попередніх років. Тому ні війна, ні посуха, ні дощі нам не завадили зібрати гарний врожай, – продовжує чиновниця. – Хоча були складності із мінеральними добривами, із пальним, але аграрії впоралися. Цього року в нас також збільшився посів гречки – близько тисячі гектарів (торік було близько 200), а також цукрових буряків – збільшився до 1700 гектарів”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.