Новини

Шмигаль розповів, коли українці повертатимуться додому

Український уряд прогнозує, що українці будуть активно повертатися навесні 2023 року, тому влада працює над питанням безпеки і відбудови, також створила програми єРобота та єОселя.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю агенції “Інтерфакс-Україна”.

“За різними оцінками за кордоном зараз вимушено залишаються від 5 до 7 млн українців. Але до 90% тих, хто виїхав, хочуть повернутися додому. Такими є дані соцопитувань. Ми чітко розуміємо, що українці більш активно будуть повертатись навесні. Для повернення потрібні три складові: робота, житло та безпека”, – зазначає Денис Шмигаль.

Також Шмигаль додав, що з приводу роботи запущено програму єРобота.

“4 напрямки вже працюють. Це гранти на власну справу, висадку саду та теплиць і для переробних підприємств. Через фіскальні, регуляторні та кредитні стимули ми допомагаємо зараз бізнесу в першу чергу для того, аби бізнес створював робочі місця. Зменшити безробіття – це одне з головних завдань, які зараз стоять перед Міністерством економіки”, – сказав він.

Щодо житла запрацювала програма єОселя, вже видано майже 300 перших іпотек.

На наступний рік передбачено суттєве фінансування на цю програму, і вона буде розвиватися, додав прем’єр.

Третє питання – це безпека. Шмигаль наголосив, що владна команда на чолі з президентом України працює над збільшенням поставок засобів ППО.

“Ми вже отримали від партнерів системи NASAMS, HAWK, IRIS-T, Crotale. Очікуємо SAMP/T. Під час візиту до США Володимира Зеленського Сполучені Штати офіційно підтвердили майбутню передачу Україні систем ППО Patriot. Це і є наша робота в питанні безпеки. Українці повинні бачити перспективу відбудови і розвитку країни після війни. Тому стратегічне завдання – це Україна в ЄС не через десятиліття, а через 2-3 роки.
І друга частина цього пункту – це великий План відбудови, над яким ми працюємо з нашими союзниками. Наші партнери дуже зацікавлені і будуть нас тут підтримувати. Ці чотири компоненти, я впевнений, дадуть людям розуміння, що для них та їх дітей в Україні є гарне та безпечне майбутнє. Тоді люди будуть повертатися”, – зазначив він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.