Новини

Мотивація персоналу: важливі правила*

Власник компанії може бути чудовим управлінцем, пропонувати співробітникам гнучкі та вигідні умови праці, але без належного рівня зацікавленості з боку персоналу це не дасть результатів. Тож для досягнення цілей потрібен комплексний підхід. Усім, хто цікавиться, що собою являє мотивація персоналу, поради від проєкту “Школа бізнесу Нова пошта” дадуть відповіді на популярні питання.

Чим важлива мотивація

Правильні витрати робочого часу — важливий актив кадрової політики організації. Чи можна поліпшити ситуацію, зокрема звільнення недбайливих працівників? Так, це потрібно робити шляхом мотивації. Мова йде про комплекс заходів, спрямованих на підвищення рівню продуктивності персоналу. Стимулювання людей передбачає певні дії керівництва, націлених на залучення перспективних кадрів та їхнє утримання, а також створення таких умов праці, які б сформували у співробітників бажання працювати краще, досягати результатів, розвиватись, а не просто “ходити на роботу”. Методи батога у сучасному світі дають погані результати.

Мотивація має враховувати індивідуальні особливості людей, напрямки роботи компанії. Універсальних методів ефективного стимулювання всіх одразу просто не існує. Потрібно враховувати широкий набір чинників. Мотивація персоналу за умови грамотної організації дає змогу підвищувати загальну продуктивність та є основним напрямком реалізації кадрової політики компанії. Звісно, кожен робітник зацікавлений у рості зарплати, проте тільки фінансовий мотиватор не є ефективним у перспективі. А завдяки грамотній системі мотивації непогані робочі показники починають давати навіть доволі ледачі люди.

Основні кроки щодо впровадження

Школа бізнесу Нова пошта радить підприємцям приділяти увагу практичним питанням для реалізації принципів мотивації. Потрібно сформувати зрозумілу для людей, чітку, робочу систему, яка буде поєднувати різні методи заохочення до активних дій. Для її успішної роботи використовують різні фактори мотивації, що дає можливість знаходити підходи до різноманітних типів особистостей, пропонувати кожному співробітнику саме те, що потрібно. Також особистий підхід підвищує рівень лояльності кадрів до начальства.

Правильна мотивація розв’язувати такі задачі:
Підвищення у персоналу бажання виконувати обов’язки старанно, на високому рівні.

Стимулювання до активності, ініціативності у щоденних робочих справах.

Підтримка цілепокладання.

Пробудження потреби постійно самовдосконалюватись та підвищувати особистий професійний рівень.

Зміна цінностей, світогляду та старих установок, що призведе до розвитку компанії та створення ефективних умов командної роботи.

Впроваджена система ефективної мотивації персоналу впливає на внутрішньокорпоративні відносини, порядок взаємодії підлеглих та керівництво, підвищує конкурентоспроможність організації загалом.

З чого почати?

Впроваджувати мотиваційну систему потрібно планомірно та поетапно. Спочатку власник визначає чіткі цілі та збирає компетентних фахівців, що будуть не тільки реалізувати програму, але й контролювати результати. Потрібно створити програми заохочення, що будуть працювати у певній компанії, саме з цими людьми.

Обов’язково відстежувати результати та вносити необхідні коригування. У пригоді буде система обліку робочого часу, яка продемонструє дієвість системі стимулювання персоналу, дозволить обрати заходи для реального підвищення якості труда. Опір з боку співробітників можливий — це нормальна ситуація. Головне — розуміти, що ви робите та для чого. Поступово співробітники приймуть зміни.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.