Новини

У Чернівцях фіксують забруднене повітря: однією з причин можуть бути генератори

У Чернівцях фіксують підвищений рівень забрудненості повітря.

Про це свідчать дані системи ЛУН Місто Air, яка відстежує якість повітря в режимі онлайн, пише molbuk.ua

Зокрема, станом на 23.00 19 грудня у двох локаціях (біля Соборної площі та вулиці П. Орлика) повітря визначене як “нездорове для чутливих”. А у мікрорайоні Роша, поблизу вулиці К. Дзержика, повітря взагалі “нездорове”, при якому краще “відкласти прогулянку та провітрювання”.

Фахівці вважають, що на якість повітря може також впливати робота генераторів, які зараз чи не на кожному кроці.

Зокрема, за словами кураторки соціального проєкту ЛУН місто AIR Анни Денисенко, яка займається дослідженням якості повітря в містах за допомогою власної системи відслідковування, робота генераторів спричиняє забруднення сумішшю з чадного газу, дрібнодисперсного пилу, діоксидів азоту тощо.

Будь-який генератор виробляє вихлопні гази. Саме вони приносять найбільшої шкоди українським містам. Наприклад, за даними Анни Денисенко, в Києві 80-90% забруднення відбувається ними. Однак раніше йшлося про автомобілі містян. А тепер генератори посіли їхнє місце. Можна сказати, що генератор — це невелике авто. Наразі такі девайси стоять чи не біля кожного закладу.

Є й інша проблема. Для автомобілів існують певні міжнародні стандарти та екологічні вимоги, які є досить жорсткими. А тому сучасні автомобілі створюють невелику кількість викидів. Про генератори так сказати не можна. Екологічних стандартів, як таких, до них не існує. Тим більше, що в українських містах наразі більша частина девайсів виготовляється невідомими виробниками, які не завжди мають якісні фільтри.

Через використання неякісних фільтрів у повітрі з’являються маленькі часточки, які неозброєним оком навіть не помітно — дрібнодисперсний пил (PM1, PM2.5, PM10). Вони можуть потрапляти в судини, легені та кров людини, негативно впливаючи на роботу нервової системи, серця, мозку та провокуючи низку хронічних захворювань. Також генератори викидають у повітря чадний газ, діоксиди азоту та інші небезпечні сполуки.

Чи впливають погодні умови на небезпеку викидів

Анна Денисенко стверджує, що наразі ЛУН місто AIR використовує понад сотню станцій для вимірювання кількості дрібнодисперсного пилу в повітрі в режимі реального часу в найбільших містах України (Київ, Львів, Одеса, Чернівці, Хмельницький, Ужгород, Вінниця, Тернопіль).

Дані показують, що, наприклад, у Києві сильних перевищень норми не помітно через особливості погодних умов. Всі речовини, які забруднюють повітря, швидко піднімаються вгору та розсіюються завдяки температурним показникам, вологості та тиску.

А ось в інших містах, зокрема, в західних областях, перевищення концентрації пилу фіксується майже не щодня. Якість повітря в Черкасах та Львові значно погіршена. Це пов’язано з погодними умовами, які склалися в цих містах, особливостями рельєфу та забудови (вулички тут вузькі, будинків багато).

Останні роки в Україні фіксуються не надто холодні зими. Протягом всього зимового періоду є значні перепади температури, що спричинюють утворення туману. За таких погодних умов повітря циркулює досить слабо, вітру практично немає, а тому всі шкідливі речовини не піднімаються, а залишаються в тому шарі, де люди ними дихають.

Раніше повідомлялося, що, за даними системи, у Чернівцях у деякі дні фіксують найзабрудненіше повітря з-поміж низки областей України.

Тоді науковець Юрій Халавка зазначив, що підвищений рівень забрудненості повітря – це сезонне явище, яке з часом вирівняється до норми. Воно пов’язане з осінніми явищами та особливостями рельєфу міста.

Проте пізніше він теж висловив думку у коментарях у соцмережах, що якість повітря може погіршувати робота генераторів.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.