Новини

«Відновлюємо 20 осель»: чернівчани відбудовують житло на деокупованих територіях

Чернівчани в благодійній організації “Repair.together” відновлюють та зачищають оселі на деокупованих територіях – Чернігівщині та Київщині.

Про це в інтерв’ю кореспонденту molbuk.ua розповіла волонтерка “Repair.together”, Катерина Дичка.

“Ми займаємось толоками, тобто збираємо багато людей та відновлюємо будинки, житло, які постраждали від російської агресії. Розбираємо ці будинки, щоб було, по-перше, чисто, а по-друге, зачищаємо їх під будівництво. Прибираємо все до фундаменту – стіни, брухт, аби далі там збудувати будинок”, – каже волонтерка “Repair.together”, Катерина Дичка.

Окрім Катерини, в організації волонтерить багато чернівчан, а також одна з організаторок – Катерина Андрійчук. Організація займається також відновленням зруйнованих осель.

“Також ми займаємось безпосередньо будівництвом. Шляхом залучення коштів через донати, спонсорів зводимо будинки для українців. Наразі відновлюємо близько 20 осель. Орієнтуємося більше на Київську область, хоча працюємо в Чернігівській також”, – розповідає дівчина.

“Розбираємо завали під музику”

Організація проводить великі прибирання під музику – так розбирали будинок культури в селі Сумської області.

“Наша головна концепція: “Волонтерство – це не разова акція, а стиль життя”. Варто додати, що це не просто добра справа, а й спосіб розрядки та можливість знайти нових друзів. До того ж це важливо з того боку, що ти можеш побачити і поставити себе на місце тих людей, в яких розбомбили їхню оселю. Також у нас є, як ми їх називаємо, “технотолоки”, – продовжує К. Дичка, – тобто розбираємо завали під музику. Ми перебирали завали будинку культури в Ягідному, що на Сумщині, з діджеями, які крутили музику”.

“Хочеться бути корисним”

До першої толоки організатори залучили 50 волонтерів, поволі кількість учасників сягнула трьох сотень. Вони встигли привести до ладу будинки в таких селах, як: Ягідне, Лукашівка, Буди, Красне, Іванівка, Золотинка, Скорінець, Слобода та провести два рейв-прибирання. Триває толока два дні.

“Починали з Чернігівської області і вже провели там 14 толок, потім ще чотири толоки було в Київській. У нас є команда, яка організовує все це. Збирає інформацію, спілкується із головами сіл та людьми, з іншими органами щодо безпечності прибирань та руйнувань. Також вони організовують інвентар, ночівлю, їжу. Зазвичай наша толока проходить у два вихідні й працює там від 100 до 300 волонтерів. Хочеться бути корисним”, – каже волонтерка.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.