Новини

«Ось такі вони були, чорнобильські яблучка»: на Буковині вшанували пам’ять чорнобильців

Сьогодні на центральному кладовищі в Чернівцях учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС вшанували пам’ять тих побратимів, які померли від отриманої радіації.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua

“Нині в Чернівцях є 126 чорнобильців, лише протягом цього року померло п’ять осіб, – розповів Іван Довган, секретар ради об’єднання “ Чорнобильці Буковини “. – Серед тих, кого наздогнав Чорнобиль, – активні члени нашої організації Олександр Столяр та Володимир Чебан. Із кожним роком нас стає все менше”.

Наш співрозмовник був начальником оперативного відділення МВС у Чорнобилі, мав у своєму підпорядкуванні 26 осіб – по одному з кожної області й міста Києва. Боролися з мародерством та крадіжками, рецидивістами.

“У зону забруднення потрапив за відрядженням з МВС на три місяці, – ділиться чернівчанин Микола Бівзюк. – Проживав у гуртожитку Чорнобиля, працював водієм вантажного автомобіля ГАЗ-52. Вивозив з міста Прип’яті забруднену, опромінену побутову техніку, меблі і ще автотранспорт самих мешканців. Все це доставлялося на спеціальні майданчики і склади для подальшого захоронення.

Інколи заступав у наряд для охорони цього майна та житлових приміщень. Якось після патрулювання дачних ділянок ми скуштували яблук та винограду. А потім на пропускному пункті в їдальню, де контролювався стан випромінювання, стаціонарні дозиметри аж зашкалювало від радіації. Ми і спецформу замінили, і душ прийняли, а дозиметри не переставали свистіти. Отакі вони були, чорнобильські яблучка. Наш командир жартував, що ми стали ходячими реакторами. Після повернення додому стан мого здоров’я різко погіршився. Часто лікуюся”.

“У нашій організації нині перебувало 325 чорнобильців, цього року відійшло у вічність 22 особи, – каже Іван Тарновецький, голова Сторожинецької організації учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. – Я був водієм у Чорнобилі три місяці. Скажу, що наша місцева влада допомагає нам, чим може. Мова йде про зубопротезування, лікування та забезпеченні продовольчими наборами. Могла б і більше, але коштів не вистачає, бо війна”.

Раніше повідомлялося, що сьогодні, 14 грудня, в Україні вшановують ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.