Новини

Чернівців отримали грант 16,4 мільйона євро: у міськраді пояснили, на що будуть витрачати кошти

“Чернівціводоканал” отримав грант у розмірі 16,4 мільйона гривень. Місто зможе отримані кошти вкласти у відновлення водопровідних мереж.

Про це розповів заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк.

“Грант отримали за сприяння уряду Німеччини. Багато зусиль для цього доклала команда Чернівецької міської ради та водоканалу. Для нас це величезні кошти та можливості. Ця сума значно більша, ніж обігові кошти підприємства. Для прикладу за 2021 рік грошовий обіг водоканалу становив 750 тисяч євро. Водоканал є дотаційним, тому тариф не покриває усіх витрат, і це не дає змоги виконувати необхідні роботи на водомережах”, – пояснив Василь Зазуляк.

Грант повертати не потрібно. Завдяки цим коштам планують провести роботи на найбільш аварійних ділянках водогону “Дністер – Чернівці”, через які доводиться відключати від води усе місто.

“Основна частина гранту піде на заміну п’яти кілометрів дністровського водогону. Кілька днів тому на цій ділянці був порив. У зв’язку з перебоями електрики виникають гідроудари в мережі, і через це стаються пориви. Ділянка Дністровського водогону – це лише 5% від загальної кількості мережі, але якщо ми її замінимо, це суттєво вплине на водопостачання у місті”, – каже Василь Зазуляк.

Також за ці кошти хочуть ремонтувати мережі на вулицях міста та встановити загальнобудинкові лічильники.

“У всьому місті дуже багато водопровідних труб, і за кошти міста нам не вдасться їх замінити. Тому частина гранту буде спрямована й на інші потреби, зокрема на заміну водомереж у Чернівцях та встановлення загальнобудинкових лічильників. З обліком води є певні проблеми, тому необхідно встановлювати загальнобудинкові лічильники. Встановлення цих лічильників запроваджено на законодавчому рівні. І наші грантодавці погодилися на це виділити кошти. Без лічильників не маємо нормального обліку та чіткого аналізу втрати води. Тому наступного року в багатоповерхівках почнемо встановлювати загальнобудинкові лічильники”, – пояснює Василь Зазуляк.

Грантівські кошти повинні максимально швидко використати. У міськраді сподіваються навесні вже розпочати роботи на аварійних ділянках.

“Усі процедури відбуваються, згідно з міжнародними правилами, потрібно підготувати багато документів. Сподіваємося, що навесні наступного року почнемо втілювати цей проєкт у життя. Підрядники, які будуть обрані для виконання робіт, зможуть отримувати фінансування безпосередньо від банку”, – розповів заступник мера.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.