Новини

«Ваш народ не зламати, ви переможете»: підприємиця з Італії допомагає переселенцям на Буковині

На фото: Антонелла Фріджеріо (праворуч) та Віроніка Репужинська

Власниця меблевої фабрики в Італії Антонелла Фріджеріо з перших днів війни допомагає українцям.

Спільно з іншими підприємцями італійська сеньйора відправила громаді на Буковині великі партії гуманітарної допомоги на десятки тисяч євро.

Про це кореспондентці ” ” розповіла волонтерка з Новоселиці Віроніка Репужинська, пише molbuk.ua

Наразі пані Віроніка перебуває в Італії. Вона відповідає за те, щоби вся надана європейцями гуманітарка потрапила до рук тих, кому призначена. Жінка запевняє: дуже багато італійців щиро переймаються та підтримують українців. Мешканка містечка Чезано-Мадерно, що у провінції Ломбардія, Антонелла Фріджеріо, – одна з таких.

На знак підтримки носить синьо-жовтий браслет

“Пані Антонелла надала велику підтримку громаді Новоселиччини, в якій наразі проживає чимала кількість переселенців із дітьми зі сходу України, – розповіла Віроніка Репужинська у телефонній розмові з ” “. – Також вона допомогла Боянському ліцею “Лідер” та Чернівецькому багатопрофільному ліцею для обдарованих дітей.

Завдяки цій великодушній людині нам вдалося доставити з Італії до України гуманітарну допомогу. Це засоби особистої гігієни, дорослі та дитячі підгузки, ліки, текстиль (рушники, постільна білизна, наматрацники, ковдри, пледи, подушки), доросле та дитяче харчування, одяг, взуття, спідня білизна для дітей, чоловіків та жінок.

Окрема вдячність за наших військових розвідників, яких забезпечили зимовим взуттям, турнікетами, кровоспинними губками, перев’язувальним матеріалом, знеболювальними, протишоковими ліками. Ми всі дуже вдячні нашій благодійниці”.

На знак поваги та підтримки до українців італійка носить синьо-жовтий браслет із символікою України.

“Антонелла Фріджеріо є директоркою меблевої компанії. У її підпорядкуванні ще четверо приватних підприємців, які теж допомагають Україні. Вона – надзвичайно неординарна й освічена людина, тямить у політиці й має тісні зв’язки з колишнім прем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі. Він також підтримує нашу країну та допомагає їй. Зокрема, коли пані Антонелла просила у нього фінансового ресурсу на закупівлю гуманітарної допомоги для українських військових, Берлусконі не відмовив”, – каже Віроніка Репужинська.

На підприємстві Антонелли Фріджеріо вже 16 років працює родина Кріцаків із Новоселиччини. Це сестра пані Віроніки з чоловіком. Вони першими звернулися до своєї господині по допомогу. Відтоді й почалася плідна співпраця між італійськими підприємцями та українцями, яка триває й досі.

“Дуже багато наших близьких, рідних, друзів із перших днів війни перебували на передовій і захищали нашу країну, – каже Віроніка Репужинська. – Спершу вони потребували багато всього: одягу, взуття, ліків, навіть харчування. Звернулися по допомогу до нашої громади. Ми ж розуміли, що самотужки фінансово всього не потягнемо. Тоді родина Кріцаків – це моя сестра з чоловіком – звернулася до власниці фабрики, в якої працюють майже 16 років. Сеньйора Антонелла Фріджеріо пішла їм назустріч, а, відповідно, і нам в Україні. З цього й почалася наша плідна співпраця. Ми дуже вдячні і італійським благодійникам, і родині Кріцаків за допомогу”.

Антонелла Фріджеріо перейнялася жахіттями війни чи не більше, ніж деякі українці вдома. Особливо її вразила доля дітей із родин переселенців. Сотні з них залишилися без даху над головою, одягу, іграшок, перелякані та втомлені. Саме їм жінка вирішила допомагати насамперед.

“Італійці вражені нашою згуртованістю”

Проте пізніше до Італії докотилася інформація про недобросовісних чиновників та волонтерів в Україні, які перепродують гуманітарну допомогу. Тоді італійці відмовилися допомагати під чесне слово і повідомили, що співпрацюватимуть лише через представника з України, який відповідатиме за кошти та документи.

Пані Віроніка зрозуміла, що хтось мусить цим зайнятися. Тож взяла відпустку на роботі в Новоселиці, де працює психологинею, і поїхала до Італії.

“Зараз ми продовжуємо співпрацю. Проте на Буковину поки нічого не висилаємо, бо нас і так потужно підтримали. Натомість допомагаємо іншим регіонам та військовим, – зазначає співрозмовниця. – Італійці вражені згуртованістю та мужністю українців. Вони з цікавістю стежать за нашими публікаціями у соцмережах. І отримують приємний шок, коли бачать, як українці, в тому числі й буковинці, закривають тушкованки, роблять паштети, крутять голубці, печуть калачі для воїнів на фронті. Італійці зізнаються, що для них це незвично. Адже багато народів звикли розраховувати на владу, а не на допомогу одне одного”.

А сеньйора Антонелла в розмові з Віронікою Репужинською зазначила, що захоплюється українцями.

“Ваш народ не зламати і не здолати, ви мужні та працьовиті. Перемога буде незабаром, ви відбудуєте країну. На жаль, лише тих, хто загинув у цій війні, вже не повернете… Я щаслива, що знаю таких бравих українців!” – процитувала пані Віроніка переклад розмови з італійською сеньйорою.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.