Новини

«Мріємо поганяти м’яча на свіжому повітрі»: у Чернівцях три школи – без спортмайданчиків – фото

Через нестачу приміщень уроки фізкультури змушені проводити одночасно для двох класів в одному спортзалі. Про те, щоби займатися на свіжому повітрі, можна лише помріяти. Жодна з трьох шкіл – ані ліцей №6 на Шептицького, ні ліцеї №14 та №15 “ОРТ” на вулиці Шкільній – не мають вуличних спортмайданчиків. Відтак навіть за гарної погоди учні тісняться в спортзалах.

Про це йдеться у публікації ” ” від 17 листопада, пише molbuk.ua

Два класи одночасно займаються у спортзалі

Кореспондентка ” ” пройшлася всіма трьома закладами. Усі погоджуються: проблема зі спортмайданчиками існує, проте як її вирішити, не знають.

“У нашій школі 359 учнів. Спортмайданчика на вулиці немає, діти займаються по черзі у спортзалі, – каже заступниця директора з виховної роботи ліцею №6 Ганна Бику. – Часом доводиться проводити там уроки фізкультури одночасно для двох класів. Звісно, хочеться, щоб діти могли пограти у футбол та інші ігри на свіжому повітрі. Але такої можливості, на жаль, немає. Знаю, що колись наші учні займалися на майданчику на вулиці Шептицького. Але це було давно… Все потрібно будувати – і нове житло, і готелі, але не можна забувати про здоров’я наших дітей”.

Визнає проблему і директор ліцею №14 Сергій Кізіма:

“У нашому закладі зі спортивної інфраструктури на сьогодні є лише спортзал. Зважаючи на те, що у нас 760 учнів, а це 22 класи, за умов очного навчання повноцінно його використовувати немає можливості. Рахуйте самі: 8 уроків фізкультури на 5 днів – це 40 уроків. А всього таких уроків – 66. Тобто треба, щоб у спортзалі займалися одночасно по два класи. Зрозуміло, що це не дуже ефективно”.

Директор зауважує, що в центрі міста взагалі з таким сутужно: немає ні вуличних тренажерів, ані інших спортивних об’єктів.

“А ще ж, відповідно до нового санітарного регламенту, мав би бути окремий спортивний майданчик для учнів початкової школи. У нас є 8 класів початкової школи, і в них теж нічого немає”, – зітхає співрозмовник.

Сергій Кізіма, який очолив ліцей №14 минулого року, намагався якось розв’язувати цю проблему. В адаптованому приміщенні відкрили класи хореографії, щоби трохи розвантажити спортзал. Чергували: два уроки фізкультури, один – хореографії. Але це не надто врятувало.

Наразі в ситуації з нестачею спортзалу виручає те, що навчання відбувається за змішаною формою.

“Можливості проводити уроки на свіжому повітрі немає вже багато років. Батьківська громада неодноразово на сесіях із попереднім директором школи порушувала цю проблему. Навіть було підписане спільне звернення до Офісу Президента. Я також двічі бував на сесіях міськради з цього приводу.

Але поки що, на жаль, ми бачимо вириті котловани. Це вже зроблено, і ніхто не знає, що буде далі. А найбільше лякає інше: якщо зараз призупиниться це будівництво, то воно ще довго може бути в такому замороженому стані. Другий момент: забудовник показує красиві картинки. Але ми не розуміємо, коли це буде, в яких масштабах і чи воно насправді втілиться в життя. Ситуація справді неоднозначна”, – розмірковує Сергій Кізіма.

На думку директора, за умов, що склалися, варто шукати компроміс.

“Конкретно треба виставляти умови щодо об’єктів спільного користування. Визначати, що це за об’єкт, на чиєму балансі, чи це буде закріплено за школою, чи за міськрадою. В умовах, коли це три школи, і ми всі одночасно захочемо займатися, це буде ще складніше. Але позаяк немає нічого, це теж варіант. Якщо навіть один клас туди хоч раз на тиждень потрапить – це плюс. У ситуації, коли немає нічого, хапаємося за соломинку”, – вважає Сергій Кізіма.

Директор веде мене до спортзалу. У ньому саме триває урок фізкультури. Займаються відразу два класи: дев’ятикласники та першокласники. Старші грають у баскетбол, їм хочеться поганяти з м’ячем, проте треба бути обережними, щоби не влучити у малечу.

“Нам би дуже хотілося пограти у футбол, баскетбол та інші ігри на вулиці, – зізнаються 9-класники. – У спортзалі тісно. Ми все сподіваємося на зміни. Наші батьки і петицію писали, і на сесії приходили. Ми їх у цьому підтримуємо, але поки що нічого не змінилося”.

“Навесні виходимо на шкільне подвір’я, але там немає нічого”

Директорка ліцею №15 “ОРТ” (колишня школа №41) Олена Рогінська теж каже, що в них учні не мають спортивного майданчика на вулиці, хоча дуже б хотілося. Тому змушені тренуватися у спортзалі, а навесні – на клаптику шкільного подвір’я, де немає жодних спортивних елементів, лише плитка на землі. Це хіба лише для того, щоби подихати свіжим повітрям.

Усе ж завдяки тому, що учнів менше, ніж у 14-му ліцеї, школярам не доводиться займатися по два класи одночасно в одному спортзалі.

“У нас навчається 351 учень, є загалом 12 класів. Ми так узгодили розклад, щоби двом класам одночасно не доводилося займатися. Наш спортзал завантажений максимально – вісім годин на день”.

Мати вуличний спортмайданчик було б чудово, і це підтвердить кожен заклад, зауважує директорка.

“Спортивний майданчик нам потрібен. Власне, він потрібен всім трьом закладам. Не треба футбольний чи баскетбольний, а просто універсальний. Адже в школах – різні програми”, – каже Олена Рогінська.

А тим часом гарячі дискусії навколо скандального будівництва на вулиці Шептицького, 7 тривають.

Проблему намагалася вирішити депутатка міськради Тетяна Шепелько, яка вже тривалий час опікується цим питанням. Вона зареєструвала петицію, в якій вимагала облаштувати шкільний стадіон на Шептицького, 7, а також заборонити будівництво на спортивному шкільному майданчику та припинити договір оренди земельної ділянки із забудовником.

Проте на сесії міськради 10 листопада підтримали петицію лише 10 депутатів.

Що відомо про будівництво на Шептицького, 7

*Конфлікт щодо земельної ділянки триває з 2005 року. Раніше забудовник планував звести торгово-офісний центр і мав дозвіл на земельну ділянку площею 0,06 га. На іншій частині мали звести спортивний майданчик для учнів трьох шкіл. Згодом забудовнику дали дозвіл на усю ділянку, але з умовою, що він має зробити спортмайданчик. За усі ці роки роботи не були виконані.

*З 2017 року забудовник подав проєктну пропозицію на зведення багатоповерхових будинків. Міська рада тоді подала на нього до суду. Але, як запевнив мер Роман Клічук, забудовник тоді отримав усі дозволи через суд, тому розпочав будівництво.

*30 червня 2022 року замовник отримав дозвіл на початок будівельних робіт в апеляційному суді. У липні прокуратура розпочала розслідування щодо можливого зловживання службовим становищем посадовцями міської ради, які погодили та уклали із забудовником додатковий договір, що суперечить інтересам територіальної громади.

Так виглядає будівництво по вулиці Шептицького станом на 15 листопада:

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.