Новини

Дуда розповів про ймовірність активації статті 4 НАТО та підвищену готовність Альянсу

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Північноатлантичний альянс перебуває в режимі підвищеної готовності, а також оцінив ймовірність активації статті 4 НАТО.

Про це він розповів у своєму зверненні.

Дуда розпочав свій виступ зі співчуття сім’ям двох громадян, які загинули внаслідок вибуху 15 листопада у селі Пшеводув.

Згідно зі словами польського лідера, НАТО залишається у стані підвищеної готовності у зв’язку з вибухом на території Польщі.

“Ми посилили боєздатність польських збройних сил, у тому числі протиповітряну оборону. Наші літаки підтримуватимуть літаки союзників. Ми діємо спокійно і виважено”, – зауважив він і додав, що дії польської влади “дуже спокійні та зважені, без ухвалення поспішних рішень”.

Президент Польщі нагадав, що цієї середи, 16 листопада, скликається засідання РНБО країни.

Як заявив Дуда, посол Польщі у Північноатлантичному альянсі візьме участь у засіданні ради НАТО у середу у штаб-квартирі організації.

“Є велика ймовірність, що посол звернеться по активацію ст. 4, тобто союзницькі консультації”, – сказав він.

Польський президент зазначив, що також передав цю інформацію лідерам, з якими раніше проводив консультації.

“Усі лідери, з якими я сьогодні говорив, абсолютно запевнили мене у підтримці союзників, у дотриманні всіх положень Північноатлантичного договору, включаючи статтю 5”, – додав Дуда.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 4 установчого договору НАТО, члени можуть порушити будь-яке питання, яке викликає занепокоєння, особливо пов’язане з безпекою будь-якої країни-члена.

У той час, як стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на НАТО в цілому і викликає відповідь усіх членів Альянсу.

Нагадаємо, що 15 листопада ЗМІ повідомили про те, що під час ударів по Україні одна з російських ракет влучила по території Люблінського воєводства в Польщі – було пошкоджено майно та загинуло двоє людей.

Одразу після цього у Польщі розпочалося позачергове засідання уряду.

Дуда провів окремі переговори з президентом США Джо Байденом, президентом України Володимиром Зеленським та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Згодом у МЗС країни офіційно підтвердили, що ракета, яка впала на їхню територію, російського виробництва. Посла рф викликали у МЗС.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.