Новини

Темпль, Шмідт або Івасюк: що чернівчани пропонують зобразити на майбутньому муралі

У Чернівцях громаду закликали висловлювати свої ідеї та побажання щодо того, яким має бути мурал на стіні біля кінотеатру “Чернівці”.

Про це повідомила Чернівецька міськрада, пише molbuk.ua

“Незабаром завершимо реставрацію стіни біля кінотеатру Чернівці. Опісля поверх неї плануємо нанести патріотичний мурал. Який – вирішувати вам. Пишіть в коментарі, пропонуйте, що там варто зобразити”, – закликали у мерії.

І відразу ж під дописом полилися коментарі з пропозиціями.

До прикладу, екскурсоводка Людмила Рогова переконана, що на муралі має бути зображений Темль.

“Там або зображення Темплю в оригіналі до пожежі, або Йозеф Шмідт. Інші теми саме от там- недоречні. Не може бути в міському середовищі “простір фантазії”! Нафантазували ондо вже хрест на площі, наприклад. Має бути розуміння локації, поєднання з сучасним та історичним контекстом”, – вважає Людмила Рогова.

“Будь-яка інша, окрім Темплю та Йозефа Шмідта, тематика муралу на цій локації означатиме нерозуміння історії Чернівців! Оскільки реставрація Темпля наразі неможлива (будемо реалістами), слід зафіксувати історичну пам’ять хоча б в такому вигляді.
Для муралу патріотичного спрямування варто знайти інше, більш відкрите місце”, – підтримує думку медик Андрій Бербець.

“Йозеф Шмідт. Однозначно… Для всіх інших достойних і мегадостойних місця вистачає…” – переконаний ексмер Чернівців Олексій Каспрук.

“Я думаю, що найкраще підійде там зображення Володимира Івасюка. Адже за кілька десятків метрів звідти відбулося перше виконання його “Червоної рути”, яка вже стала своєрідною візитівкою нашого міста, – вважає чернівчанка Тетяна Базь.

“Мурал однозначно повинен бути пов’язаний з історією і архітектурою міста, доприклалу тематику Темплю підтримую, а патріотичність, ЗСУ, …, добре, але не на цьому місці”, – пише Анна Дутчак.

“Підтримую ідею з Темплем. Це історія нашого міста і вдало буде сприйматись на контрасті… Якою будівля була і якою вона є зараз….” – додає Степан Брик.

“Теж підтримую ідею на тематику з зображенням Темпля. Думаю, що атмосфера центра міста тільки виграє. Бо є вже величезний патріотичний банер на Центральній площі, та гарний мурал буковинки у вишитій сорочці по вул. Університетській в іншу сторону”, – вважає Людмила Кулієвич.

“Було б класно щось з історії міста. Наприклад, австрійської доби. Щоб це не було чергове щось ні про що”, – пише Ярослава Шеремета.

“Що це комплекс меншовартості? Австрійське, румунське, німецьке, але тільки не українське. Російська мова, румунська, молдавська і рідше українська. І ні! Мені не достатньо українського в Чернівцях”, – зауважує Оксана Каспер.

“Я вважаю, що мурал потрібно присвятити нашим ЗСУ,боротьбі за нашу свободу і незалежність!” – пише Галина Сологуб.

“Не рекламний, а інформаційний майданчик міні-карти міста, на якому відмічати деякі особливо важливі інформаційні звістку про погоду, час пік в тому чи іншому напрямку, показувать водіям на карті, наприклад, де північ та південь, …” – додає Анатолій Балашов.

“Найкращий, найдоцільніший мурал в цьому місці має бути чорно-білим , графічним зображенням величного храму. Якщо місто не може відреставрувати Темпль, то нехай увіковічить хоча би спомин про нього . Місто, яке береже свою історію, матиме світле майбутнє”, – переконана Олена Скворцова.

“Мой, що з вами є? Чому люди мають обходи ваші смітники? До того всього ще посеред тротуару слуп чорний стоїть. Що це за знущання над містом?” – обурюється Микола Янковський.

“А може щось, присвячене нашій легендарній чернівецькій “Червоній руті”, яка прославила Чернівці на увесь світ і яка досі жива і співається усюди?” – пропонує Віталій Колодрібський.

Куди внести свою пропозицію: chernivtsymr@gmail.com

Раніше міський голова Роман Клічук розповів, за чиї кошти створюватимуть мурал.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.