Новини

Чи можна їсти солодке людям з цукровим діабетом: лікарка з Буковини розвінчала міфи про хворобу

Сьогодні, 14 листопада, відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Кожна 10 людина у світі хвора на діабет.

Лікар-ендокринолог Сторожинецької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Світлана Митрик на своїй сторінці у Facebook розповіла, що це за хвороба та як вона виникає.

Як зазначила лікарка, існує велика різниця між двома типами діабету.

1 тип – це аутоімунне захворювання. При ньому підшлункова залоза не виробляє власний інсулін або виробляє в дуже малій кількості. Тому пацієнтові потрібно вводити його на постійній основі впродовж всього життя. Зазвичай 1 тип діабету виявляють у дітей, підлітків та людей молодого віку.

2 тип – під ризиком опиняються дорослі та діти/підлітки, які мають генетичну схильність до хвороби. Діабет 2 типу може бути викликаний не тільки зайвою вагою, але й сильним стресом. При цьому стані організм продовжує виробляти інсулін, але для підтримання здорового рівня цукру в крові необхідно дотримуватися суворої дієти та приймати цукрознижувальні препарати. Часто діабетикам 2 типу назначають інсулінотерапію.

Також Світлана Митрик розвінчала міф. Люди з цукровим діабетом можуть їсти солодке.

По-перше – діабет не з’являється через надмірне споживання цукру. По-друге, як і всім людям, діабетикам необхідно отримувати вуглеводи. Чи то з солодкого, чи з хліба та макаронних виробів. Єдине: цукор, мед, солодощі швидко підвищують рівень цукру в крові, тому їх споживання має бути обмеженим. Щоб запобігти коливанню рівня цукру, що шкодить судинам та загальному самопочуттю.

Діабет – хронічне захворювання, яке не лікується. Його треба сприймати як спосіб життя.

“Для цього необхідно дуже ретельно слідкувати за своїм здоров’ям. Постійно перевіряти рівень цукру в крові (рекомендована кількість заміру крові – 5 разів/день), вести активний спосіб життя, правильно харчуватися, менше нервувати”, – додала лікарка.

Інсулін існує нині лише в рідкій формі. Немає пігулок. Тільки ін’єкції за допомогою шприців, шприц-ручок або інсулінових помп.

Якщо людині з діабетом припинити вводити інсулін, вона впаде в стан кетоацидозу. Іншими словами, кома, викликана надмірним рівнем цукру в крові (гіперглікемія). Та навпаки. Якщо людина з діабетом вчасно не отримає вуглеводи, рівень цукру впаде до критичної позначки та викликає гіпоглікемію. Стан, що супроводжується втратою свідомості. У такому разі людині необхідно терміново дати щось солодке: фруктовий сік, цукор, цукерку.

Якщо при замірі цукру (якій необхідно проводити мінімум 1 раз на рік) у Вас виявлено його підвищення (вище 7 ммоль/л) – це ще не означає, що у вас діабет. Для того, щоб перевірити точно, необхідно здати аналіз на глікований гемоглобін. Це аналіз крові, що показує середній показник рівня цукру в крові за останні 3 місяці.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.