Новини

«Однокімнатні розлітаються дуже швидко»: яка ситуація з орендою житла у Чернівцях

З початку осені в усіх великих містах подорожчала оренда квартир, зокрема й у Чернівцях.

Які ціни пропонують орендодавці на однокімнатні квартири, кореспондентка molbuk.ua шукала на одній із платформ онлайн-оголошень та поспілкувалася з членкинею Асоціації рієлторів України Оленою Ларшиною.

Квартира приваблює, проте ціна відштовхує

Відкриваю сайт з оголошеннями, натрапляю на топпропозиції. Одразу впадає в око варіант про однокімнатну квартиру в центрі міста. Та мене не так вигляд здивував, як шокувала вартість оренди – майже 18 тисяч гривень на місяць.

Цікавлюся, що пропонують за ці шалені гроші? 70 квадратних метрів у багатоповерхівці, квартира з побутовою технікою, меблями, мультимедією. Проте головна умова – знімати може тільки сім’я без дітей та тварин.

Мене зацікавило, чи входять у зазначену суму комунальні послуги і чи можна все ж таки домовитися про договірну ціну. Телефоную орендодавцю…

“У цю суму комунальні послуги не входять, про вартість можемо домовитися на місці, адже ви повинні внести суму за перший та останній місяць. Можливо, скинемо 50 доларів”, – зазначив пан Богдан.

П’ятдесят доларів не зігріли, адже для мене 18 тисяч гривень – захмарна вартість.

Як пояснює рієлторка Олена Ларшина, однокімнатні квартири у місті мають значний попит.

“Однокімнатне житло в Чернівцях розлітається дуже швидко. В середньому така квартира з ремонтом вартує 200-300 доларів на місяць, а в новобудові може сягати навіть 500 доларів. На мою думку, це дуже завищені ціни”, – каже пані Олена.

“Ми досягли піка”

Вона розповідає: якщо порівнювати ціни на початку війни та зараз, то у Чернівцях ще немає критичної ситуації.

“Після початку повномасштабної війни ціни на оренду житла тут дорівнювали рівню Києва. Влітку люди почали розмірковувати, де їм краще було б перезимувати у зв’язку з такою ситуацією. Тому зараз основною причиною зростання цін можна вважати настання зими. У західній частині України є перевага – багато будинків мають автономне опалення, цей момент також впливає на варіативність ціни”, – каже Олена Ларшина.

Зі 146 запропонованих варіантів я спробувала знайти квартири вартістю до 10 тисяч гривень. Якщо раніше орендодавці звертали увагу на район, у якому розміщена квартира, то зараз – ні. Наприклад, вартість однокімнатної квартири з ремонтом та меблями у центрі міста становить близько 10 тисяч гривень, тим часом як на Хотинській, а це менш зручний, віддалений район, така ж квартира вартує так само.

“Сьогодні вартість оренди житла залежить від якості ремонту та від того, чи облаштована вона технікою або меблями”, – каже Олена Ларшина.
За прогнозами пані Олени, у Чернівцях – пік цін на оренду житла.

“Мені здається, що найближчим часом ціни на оренду житла зростати не будуть. Можемо порівняти ціни з іншими регіонами України. Зараз у Харкові низькі ціни, однокімнатну квартиру можна орендувати за 2000 гривень, двокімнатну – 3500, трикімнатну – 5000. Думаю, що оренда не зростатиме і не падатиме”, – зауважує Олена Ларшина.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.