Новини

«Розвантажить Порубне»: у офісі президента розповіли, скільки транспорту зможе пропускати КПП «Красноїльськ»

Вперше з часу відновлення незалежності України відбувається відкриття новозбудованого пункту пропуску (ПП) через державний кордон. КПП”Красноїльськ” зможе на добу пропускати 2000 громадян, 10 автобусів та 490 автомобілів. Згодом цей ПП стане повноцінним вантажним пунктом пропуску.

Про це написав на своїй фб-сторінці заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, пише molbuk.ua

“На українсько-румунському державному кордоні в межах ділянки Чернівецької області відсьогодні починає роботу автомобільний пункт пропуску “Красноїльськ”. Початок роботи цього ПП – це не лише полегшення перетину кордону для громадян України та додаткові робочі місця, а й можливість розвантажити єдиний на Буковині ПП на кордоні з Румунією – Порубне, де черга з вантажівок інколи могла сягати десятків кілометрів”, – зазначив Тимошенко.

“Красноїльськ” зможе на добу пропускати 2000 громадян, 10 автобусів та 490 автомобілів. Згодом цей ПП стане повноцінним вантажним пунктом пропуску. Питання щодо створення необхідних інфраструктурних умов для автомобільного сполучення, у тому числі вантажного, понад 3,5 т. вже обговорюється із румунськими колегами, додав заступник керівника Офісу президента.

Кирило Тимошенко наголосив, що інший міжнародний пункт пропуску – “Дяківці” – готовий вже на 85%. До кінця року завершиться виконання залишку робіт, пообіцяв він.

Раніше повідомлялося, що сьогодні, 10 листопада, в Чернівецькій області на украïнсько-румунському кордоні вiдкрили новий контрольно-пропускний пункт “Красноïльськ”.

Що відомо про пункт пропуску:

Реконструкцію пунктів пропуску “Красноїльськ” та “Дяківці” розпочали у 2015 році в межах реалізації Програми прикордонного співробітництва “Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013” Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства (ППС ЄІСП).

Наприкінці 2017 року термін дії ППС ЄІСП закінчився, однак реконструкція міжнародних автомобільних пунктів пропуску не була завершена у зв’язку з технічними і фінансовими проблемами (інфляція, зміна нормативів у сфері будівництва, додаткові роботи тощо).

Після реорганізації Державної фіскальної служби України новостворена Державна митна служба України поновила дії щодо реконструкції та відкриття цих пунктів пропуску.

Протягом 2020-2021 років об’єкти незавершеного будівництва “Реконструкція пункту пропуску “Красноїльськ” та “Дяківці” були прийняті на баланс Держмитслужби, проведене обстеження об’єктів та об’ємів виконаних у 2015-2017 роках робіт, здійснене коригування проєктної документації та розпочаті будівельні роботи згідно з відкоригованими об’єктами реконструкції.

Станом на 1 січня 2022 року будівельна готовність ПП “Красноїльськ” становила понад 80%, “Дяківці” – 35%.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” відповідно до бюджетного розпису Держмитслужби на реконструкцію цих пунктів пропуску були передбачені видатки, як давали змогу завершити будівництво та ввести їх в експлуатацію у цьому році. Однак у зв’язку з початком агресії РФ проти України та введенням військового стану постановами Кабміну від 10 березня 2022 року №245 та від 1 квітня 2022 року №401 зазначені видатки були спрямовані до резервного фонду державного бюджету.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.