Новини

“На обід йде п’ять-шість каструль”: як працює гуманітарний штаб на Соборній площі

Іспанський REMAR S.O.S – один із найбільших гуманітарних штабів у місті, розташований на Соборній площі. Майже з перших днів війни волонтери цього центру безкоштовно годують, одягають людей, що цього потребують.

Кореспондентка molbuk.ua побувала там під час обіду і дізналася, як працює гуманітарний штаб на Соборній площі.

Чергу на обід займають раніше

Об 11:00 приїжджаю на Соборну площу. Люди вже займають чергу, щоб першими потрапити на обід, який розпочинається о 12:00. В гуманітарному штабі за день обслуговують близько 1500 людей. Варто приходити раніше, аби швидше пообідати. Відвідувачі центру кажуть: якщо не потрапляєш у першу чергу, то треба чекати близько 40 хвилин, доки інші обідають.

На вході до штабу стоїть стіл з аркушем, де кожен вказує своє ім’я та звідки він. Це робиться для того, щоб організація мала для себе приблизну статистику, скільки місцевих жителів чи переселенців відвідує їх від початку війни. Доки ще не настав час обіду, дивлюся, що роблять волонтери. Дівчата неподалік готують посуд для їжі, хлопці носять бутлі з компотом. Починають запускати людей…

Минає 15 хвилин – і павільйон переповнений.

Апетитний аромат їжі привів мене до дівчат, які набирали їх в пластмасові тарілки для відвідувачів. Сьогодні у меню – смажена риба, картопляне пюре, салат із моркви та фруктовий компот.

“Щоб прогодувати таку велику кількість людей, однієї великої каструлі мало, в середньому йде п’ять-шість”, – каже волонтерка Айка.

Один із керівників гуманітарного штабу REMAR S.O.S Ізраель ГАЛЬВЕС розповідає, що до них приходять люди з різних регіонів.
У волонтерській організації працюють люди з 80 країн світу. Сьогодні у штабі допомагають 30-40 волонтерів: половина – українці, а інша половина – іноземці. Є представники Італії, Іспанії, Франції, Мексики, США.

“Працюватимемо, доки в Україні не настане мир”

Як зазначає Ізраель Гальвес, у гуманітарному штабі працюють три великі намети, де люди можуть поїсти, отримати речі та провести час із дітьми в ігровій зоні.

“Попри роботи тут, ми ще годуємо 120 переселенців, що живуть в одній з місцевих шкіл. До літа в наших наметах можна було переночувати, проте сьогодні такої можливості вже немає. Щоправда, у Чернівцях мало хто користувався такою послугою. Зараз наступає холодна пора, але ми готові й надалі працювати, адже для цього є всі умови. Неважливо, холодно чи тепло, ми працюватимемо стільки, скільки потрібно. Доки в Україні не настане мир…” – каже Ізраель.

Після війни REMAR S.O.S планує відкрити безкоштовні центри в Україні, де надаватимуть допомогу людям, які цього потребують.

Під час підготовки до обіду познайомилася з волонтером Віталієм із Чернівців, який тут майже від початку війни.

“Зазвичай тут я приймаю гуманітарну допомогу, працюю водієм, привожу їжу та одяг. Волонтерство – це не про складнощі, тому що тут ти робиш гарну справу”, – каже Віталій Уларіо.

О 12:00 розпочинається обід… Щойно всі люди пообідають, волонтери прибирають і продовжують звичний день, організовують нараду та розподіляють кожному обов’язки.

Як працює гуманітарний штаб

Гуманітарний штаб REMAR S.O.S працює щодня з 08:00 – 20:00.
09:00 – 10:00 – сніданки
12:00 – 13:00 – обід
Згодом у штабі планують видавати гарячі супи, орієнтовно о 17:00 – 18:00.

Також тут можна отримати медичну допомогу, одяг, а згодом і продуктові набори.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.