Новини

«Будемо грітися буржуйкою»: у Чернівцях мешканці облаштували у сховищі пункт обігріву

Мешканці житлового району на вулиці Будівельників обладнали своє сховище самостійно ще на початку війни.

Його облаштування люди повністю взяли на себе і вже впродовж кількох місяців роблять це. Також тут підготувалися до того, що у багатоповерхівках можуть відімкнути і опалення, і електроенергію, йдеться у публікації ” “.

До сховища разом із головою ОСББ Яною Брус потрапляю саме під час повітряної тривоги. І хоч тривогами багато хто вже нехтує, але тут зібралося понад десять людей, ще кілька стояло на вулиці поблизу сховища.

Сховище має 400 квадратних метрів, і тут можуть одночасно перебувати 800 людей.

“Коли був масований ракетний обстріл усієї України, у сховищі впродовж кількох годин перебувало близько 300 людей”, – розповідає Яна Брус.

Вона показує, як люди підготували сховище власними силами.

“Цього сховища не було у списку укриттів, але люди, які тут давно живуть, розповіли про нього. Коли ми до нього зайшли, тут було води майже по коліна і купи сміття. У наших багатоповерхівках живе близько трьох тисяч людей, але в районі немає жодного укриття. Тому ми зібралися і взялися вичищати це закинуте сховище. Вивезли кілька тонн сміття, відкачали воду. Тут працювало майже 50 людей упродовж чотирьох днів”, – каже Яна Брус.

У сховище провели електрику, на це витратили майже 30 тисяч гривень. Збирали кошти з мешканців ОСББ. Люди позносили їжу. В одній із комірчин сховища є чимало продуктів – від печива до закруток, кілька бутлів води.

“Коли починається тривога, сюди приходить багато людей. Розігріваємо чайник – і всі охочі можуть попити чаю. Маємо запаси питної води. Є аптечка з ліками, усі необхідні засоби гігієни”, – продовжує Яна.

У сховищі облаштували місця з піддонів. Також встановили біотуалет.

“Ми вже готуємося до важкого опалювального сезону. Для усієї багатоповерхівки не зможемо закупити генератор. Це нічого не дасть. Тому вирішили, що у сховищі мають бути генератори. Через волонтерів вдалося отримати два потужні генератори, придбали для них пальне. Тож якщо відімкнуть електропостачання, у сховищі світло буде”, – каже Яна.

Посеред сховища стоїть невелика буржуйка. Її саме розпалює один із чоловіків.

Пан Микола розповідає, що сам зварив цю буржуйку з бочки, встановив її серед сховища і вивів трубу на вулицю. Тепер випробовує.

“Бочку мені віддали за 300 гривень, а на труби для вентиляції спонсори далі гроші, вони обійшлися майже у дві тисячі гривень. Якщо щось станеться, будемо тут грітися буржуйкою. Це сховище дуже надійне, його робили за усіма необхідними нормами у радянські часи, от лише ніхто за ним багато років не доглядав”, – розповідає пан Микола.

“Усе сховище одна буржуйка не отопить, але погрітися біля неї можна. Вирішили закупити пелети як паливо, найближчим часом їх мають привезти. Цей опалювальний сезон точно буде важким, тому про такі місця обігріву варто подбати заздалегідь”, – каже Яна Брус.

Довідка

Якщо трапиться надзвичайна ситуація, ви маєте знати, як діяти. Є речі, до яких можна підготуватися вже зараз.

Якщо не буде води

Зробіть запас технічної води.
Зробіть запас питної води на три дні (шість літрів на одну людину).
Майте запас одноразового посуду (якщо води не буде понад два дні).
Запасіться антисептиками та вологими серветками.
Стежте за повідомленнями офіційних джерел інформації про підвіз води.

Якщо не буде електрики

Купіть заздалегідь свічки, сірники, ліхтарі або світильник на батарейках.
Майте у запасі заряджені павербанки, радіо на батарейках.

Якщо не буде опалення

Потрібні обігрівачі низької потужності, грілки, ковдри, спальні мішки, теплий одяг та термобілизна.
З’ясуйте, де поблизу знаходяться пункти обігріву.

Якщо не буде газу

У випадку аварійної ситуації перекрийте газові вентилі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.