Новини

Якщо ігнорувати повістку: адвокат пояснив, як в Україні карають ухильників

Покарання тим людям, які в рамках загальної мобілізації в Україні в рамках воєнного стану, що проігнорували повістку, застосовується залежно від виду такого документа. Про це в коментарі порталу “НВ” сказав відомий адвокат Віталій Гаделія.

“Для їх розмежування потрібно розібратися з видами повісток. В цілому, є 4 види повісток. Перший-це на проходження строкової військової служби, їх зараз не видають. Є повістки на уточнення даних. Якщо її вручили, і особа не з’явилася, за це передбачена адміністративна відповідальність. Є повістка на проходження військово-лікарської комісії. Тут теж адміністративна відповідальність”, – пояснює юрист.

Як каже Гаделія, якщо людина отримала повістку формату “уточнення даних” або “проходження медкомісії”. І якщо він не з’явився в зазначений в документі термін, то це несе за собою адміністративну відповідальність. Максимальний штраф за такою статтею КоАП – 8,5 тисячі гривень. Але він, стверджує юрист, в першу чергу може бути призначений у разі повторного правопорушення ‒ в першу чергу для чиновників і всякого роду начальників на підприємствах.

“Наприклад, якщо керівник не передав повістку працівнику. Адже якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство”, ‒ пояснив Гаделія.

Далі, каже адвокат, вже кримінальна відповідальність настає для людей, які успішно пройшли через медичну комісію у військкоматі. Тобто лікарі визнали з придатними до стройової служби. Вони отримали мобілізаційне розпорядження і не з’явилися на пункт збірки. Максимальний термін за такою статтею КК – до п’яти років тюремного ув’язнення.

“Якщо двічі вручили особі повістку на уточнення даних, вона не з’явилася,і її двічі притягнули до адміністративної відповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатися притягнути до кримінальної відповідальності. Були такі рішення”, – підсумував адвокат.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.