Новини

Капітальний ремонт водогону у Чернівцях: Клічук розповів, на якій стадії проєкт

Кошти на ремонт найбільш аварійної ділянки водогону в Чернівцях, можливо, виділять місту на початку наступного року.

Про це на брифінгу 28 жовтня повідомив Чернівецький міський голова Роман Клічук, пише molbuk.ua

На сьогодні вже є погодження Мінрегіонбуду та німецького державного банку розвитку (KfW) про продовження кредитування, зазначив Клічук.

Він розповів, що історія щодо кредитування на заміну мереж від німецького державного банку розвитку (KfW) тягнеться з 2015 року.

“У 2021 році ми все ж таки вийшли на фінішну пряму. Процес затягувався через постійні конфлікти в місті. У 2021 році ми провели перемовини із урядом та німецьким державним банком, затвердили черги.

Торік взяли першу чергу на закупівлю гіпохлоридної станції, яку ми мали ставити ще у квітні. Це була перша черга.

А друга черга кредитування мала стартувати у березні. Тобто з березня ми мали отримувати кошти на заміну водопровідної мережі. Йдеться про ділянку дністровського водогону.

Вже були проведені тендери, їх проводили німці. Згідно умов договору, саме вони вибирають і підрядників, і постачальників. А міськрада виступає як замовники та гаранти”, – пояснив Клічук.

Мер розповів, що наразі гіпохлоридна станція перебуває на митному складі.

“Гіпохлоридну станцію ми привезли у липні, але зараз є складнощі із розмитненням. Тому що буквально за кілька днів до того, як ми її ввезли, уряд ввів певні зміни щодо процедури розмитнення. І тепер вона стоїть на митному складі, і ми по сьогодні не можемо вирішити питання розмитнення”, – зазначив міський голова.

Що ж до другої черги кредитного траншу, то через повномасштабну війну кредитування призупинили.

“У зв’язку з військовими діями кредитування по всій країні було зупинене. І тому ці кошти німцями не використовувалися. Вони приймали рішення вкінці серпня – що з-поміж трьох міст (в проєкті брали участь Житомир, Запоріжжя та Чернівці) погодили подальше кредитування виключно для нашого міста. Але якщо у нас усі ці бюрократичні процеси тривають довго, то у німців – ще довше. Тож є надія, що, можливо, з січня ці кошти будуть виділені”, – сподівається Роман Клічук.

Наразі, зазначив мер, щоби чернівчани менше потерпали від аварійних проривів, на заміну ділянок найбільш розбитих мереж виділили близько 20 мільйонів гривень із міського бюджету.

“Ми поперекидали зі статей, на які не витрачали кошти, близько 20 мільйонів гривень з міського бюджету, для заміни мереж водоканалу в районі насосної станції Очерет у Садгорі. Це найскладніша ділянка, яка практично дірява. Тож наразі там тривають ремонтні роботи”, – сказав Клічук.

Раніше повідомлялося, що “Чернівціводоканал” досі не може підписати угоду на кредит від німецького державного банку для заміни водопровідної мережі в Чернівцях через повномасштабну війну.

Ремонт водогону в Чернівцях: що відомо

27 січня 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво “Проєкт муніципального водного господарства міста Чернівці, стадія 1”.

1 грудня 2021 року Чернівецька міська рада надала дозвіл комунальному підприємству “Чернівціводоканал” взяти кредит на модернізацію старих аварійних мереж міста.

Йшлося про кредит у розмірі 21 мільйон євро.

Кредитна угода передбачала заміну семи кілометрів водогону аварійної ділянки між Шубранцем і Попова, заміну понад 27 кілометрів водопровідних мереж у Чернівцях, а також заміну 25 кілометрів мереж водовідведення.

Кредит планували брати на 30 років. Пільговий період мав скласти десять років, виплати мали починати з 2031 року. Повертати гроші “Чернівціводоканал” планував завдяки зменшенню витрат води через прориви та підвищенню енергоефективності.

Проєкт муніципального водного господарства підтримується Урядом Німеччини та Кредитною установою для відбудови (KfW).

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.