Новини

У Чернівцях депутати не дали дозвіл на літні майданчики по вулиці, яка віднедавна стала пішохідною

У Чернівцях депутати під час сесійного засідання міськради більшістю голосів не підтримали 3 пункти проєкту рішення, яке передбачало розміщення літніх торгових майданчиків навпроти кафе по вулицях Чайковського та Заньковецької поблизу площі Філармонії.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

Розгляд цього проєкту рішення викликав тривалі дискусії у сесійній залі. Зокрема, саме перших 3 пункти проєкту, які передбачали надання дозволів на користування частиною вулиць Чайковського та Заньковецької для розміщення літніх майданчиків навпроти закладів громадського харчування “Coffe Records”, “Room Room” (обидва кафе – по вулиці Чайковського, 5), та “Di Bocca” (вул. Заньковецької, 10).

Як пояснив головний архітектор міста Дмитро Домітрюк, цей проєкт рішення, винесений ще на вересневу сесію (“Про розгляд звернень юридичної особи та фізичних осіб – підприємців щодо надання дозволів на тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення літніх торгових майданчиків та визнання такими, що втратили чинність, окремих пунктів рішень з цих питань”), підготовлений на підставі попереднього рішення виконкому, згідно якого частина вулиці Чайковського вважається пішохідною.

“Зараз підприємці, які мають заклади харчування на цьому відрізку вулиці, пропрацювали спільний проєкт щодо облаштування літнього майданчика. Ним передбачається розміщення у межах раніше сформованої проїжджої частини вулиці Чайковського облаштування вуличних меблів навпроти кожного закладу. Ширина вулиці між фасадами будівель складає близько 10,5 метрів. Літні майданчики пропонується розташувати зі збереженням профілю вулиці. Габарити літніх майданчиків розміщуються так, щоби залишити нормативний умовний 4-метровий простір для проїзду пожежних машин”, – зазначив Дмитро Домітрюк.

Проте частина депутатів переконана, що по вулиці Чайковського потрібно залишити проїзд не лише для пожежних машин, а й для іншого транспорту.

Зокрема, депутат від фракції “Пропозиція” Степан Руденко закликав відправити цих три пункти на доопрацювання у зв’язку з численними скаргами мешканців, а також відповідною електронною петицією.

“Враховуючи скарги мешканців, а також електронну петицію з вимогою відкрити для вільного проїзду вулицю Чайковського на відрізку від філармонії до вулиці Поштової, є прохання пункти 1-3 повернути на доопрацювання та направити на розгляд постійної діючої комісії з питань організації та безпеки дорожнього руху. Адже ширина проїзду дозволяє можливість встановити як літні майданчики, так і організувати односторонній рух”, – наголосив Степан Руденко.

Пропозицію Руденка поставили на голосування, проте вона не набрала достатньої кількості голосів: “за” – 16, “не голосували” – 12, “утрималися” – 3.

Тоді до дискусії долучився депутат від “Пропозиції” Олексій Каспрук.

“Цей відрізок вулиці Чайковського біля філармонії суттєво розвантажує центр міста від транспорту. Якщо його повністю перекрити, ми вже бачили, що це призводить до поганих наслідків. Люди скаржаться. Ми абсолютно підтримуємо збільшення пішохідних зон у місті, але це має бути концептуально вирішено, затверджено, щоби громадяни це знали. А не так, що кожен, хто захотів, “порішав” із кимось, і йому перекрили шматок вулиці, щоби він міг облаштувати літній майданчик. Там є можливість це зробити цивілізовано, по-європейськи, і облаштувати одну смугу для одностороннього руху”, – переконаний Олексій Каспрук.

Пропозицію поставили ще раз на голосування, проте вона також не набрала достатньої кількості голосів на підтримку: “за” – 15, “утрималися” – 3, “не голосували” – 13.

“Це яскравий приклад того, як для деяких підприємців ми перекриваємо вулиці, створюємо умови, робимо за їхнім побажанням. При цьому говоримо, що будуть колосальні надходження в бюджет. Фактично цих троє підприємців платитимуть за весь цей період суми на рік: один заклад на вулиці Чайковського, 5 – 24 125 тисяч гривень, другий заклад на Чайковського, 5 – 18 381 тисяч гривень, Заньковецької, 10 – 29 869 тис грн.

Гадаю, ці суми не є настільки значними для того, щоби фактично паралізовувати центр міста. Давайте знімемо цей проєкт рішення на доопрацювання, щоби в подальшому не виникало таких питань”, – закликала депутатка від “Команди Михайлішина” Аліна Олевич.

На запитання Олевич, чи немає у Романа Клічука конфлікту інтересів у цьому питанні, міський голова відповів заперечно: “Ні, немає конфлікту інтересів. Жодного”.

“Пропонується не відмовити підприємцям, а зняти і пропрацювати питання в комісії. Ми не маємо права влаштовувати експерименти над чернівчанами. Є багато вулиць, які не можна перекривати, щоби не створювати у місті затори. Місто має бути для мешканців, а не тільки бізнесу. Тому треба подумати над цим і відпрацювати це питання”, – долучилася ще одна депутатка від “КМ” Антоніна Бабюк.

Питання втретє поставили на голосування, і знову не підтримали: “за” – 14, “не голосували” – 14, “утрималися” – 3.

“Умовна пішохідизація вулиці Чайковського відбулася внаслідок того експерименту, який був оголошений у цих пішохідних зонах. Цей експеримент був визнаним невдалим, схем об’їзду немає, він не дав корисного результату. Навпаки, виникли незрозумілі незручності для мешканців.

Ця ідея матиме зміст, коли буде вироблена концепція пішохідної зони, коли ці зони будуть об’єднувати одна одну, коли буде зацікавленість людей туди ходити, коли будуть якісь атракції. А зараз у чому зміст? В угоду підприємцям – причому ми не відмовляємо їм, нехай буде, – але ми не будемо створювати суспільне напруження і забирати у людей вулицю”, – сказав депутат від “Пропозиції” Михайло Шкурей.

При цьому він звинуватив Романа Клічука в тому, що той сказав неправду щодо відсутності конфлікту інтересів.

У дискусію вступила депутатка від “Єдиної альтернативи” Валентина Радчук. Вона провела паралель між Чернівцями та іншими європейськими містами.

“Усі ми з вами подорожували, були в Європах, і помітили, що на жодній площі великого чи малого міста немає порожньої площі, як це виглядає на площі Філармонії. Я переконана, що ці заклади оживлять цю площу, приведуть сюди туристів. І цей проєкт рішення сприяє цьому аспекту. Тому моя пропозиція – потрібно з чогось починати. Адже зараз у нас немає жодної живої площі, яка буде всипана закладами, які приваблюватимуть туристів та чернівчан”, – зазначила Валентина Радчук.

Тоді вже Роман Клічук сам закликав депутатів зняти ці пункти на доопрацювання.

Проте й четвертого разу не вистачило голосів: “за” – 16, “утрималися” – 1, “не голосували” – 16.

Далі за проєкт рішення голосували в цілому, і знову фіаско: “за” – лише 15 голосів, “проти” – 4, “не голосували” – 8, “утрималися” – 4.

І далі почалися дискусії:

“Коли ми говоримо про те, що всі були в Європах і бачили там гарні площі, то давайте виробимо єдину концепцію, відпрацюємо програму, проведемо громадські обговорення, виберемо спільно центральні вулиці міста, де було би доцільно встановити кафе, бари, виставки. І будемо ці локації давати на конкурс. Хто більше заплатить, той візьме вулицю, яку ми зробимо пішохідною, і буде проводити заходи, дозволені законом.

Але це дійсно треба відпрацювати. Не можна брати локально під когось із підприємців, бо так захотілося комусь. У Європі в рівних правах уся громада. Тому перш ніж закривати якусь конкретну вулицю, треба добре подумати, чи не зробимо ми в центрі міста затори. Тож давайте знімемо цих 3 пункти, відпрацюємо їх”, – знову запропонувала Антоніна Бабюк.

Депутатка від “Європейської солідарності” Ганна Скорейко натомість переконана, що територія довкола філармонії має бути пішохідною задля безпеки самих мешканців.

“Там грандіозна будівля, грандіозний культурний заклад – обласна філармонія. Якщо говорити про затори, то хочу вас запитати: коли останнього разу ви виходили з грандіозного аншлагового концерту і вам не було де перейти дорогу? Тому що філармонія по суті на острові. З усіх боків йде рух транспорту. Місто маленьке, затори обов’язково будуть. Тому наполягаю, що філармонія не повинна бути островом, куди заходять із ризиком для життя. Місто – це в першу чергу безпека не для тих, хто за кермом, а для тих, хто ходить пішки”, – заявила Ганна Скорейко.

Врешті міський голова запропонував голосувати за кожен пункт проєкту рішення окремо.

У результаті перших три пункти не знайшли підтримки більшості депутатського корпусу.

Натомість за четвертий пункт (надати ТзОВ “Продукт 24” дозвіл на користування окремими елементами благоустрою для розміщення літнього торгового майданчика за адресою вул. Університетська, 7-А) та кілька підпунктів проголосували 22 депутатів, тобто назбиралася необхідна кількість голосів для підтримки.

Як відомо, заклад громадського харчування “Coffe Records” по вулиці Чайковського, 5, належить підприємцю Загоровському Олексію Миколайовичу, “Room Room” за тією ж адресою – Ринжук Валерії Олександрівні, “Di Bocca” по Заньковецької, 10 – Мартинюк Зіновії Василівні.

Раніше повідомлялося, що рішенням виконкому на вулиці Чайковського та провулку Готельному запровадили постійно діючу пішохідну зону.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.