Новини

«Ці вміння часто рятують життя»: у Чернівцях проводять тренінги з тактичної медицини – відео

Віднедавна у Чернівцях розпочав роботу центр готовності цивільних від благодійного фонду Сергія Притули. Тут усіх охочих навчають основ тактичної медицини, стрілецької, мінно-вибухової справи, аерофоторозвідки.

Для участі потрібно заповнити заявку, яку можна знайти на сторінках центру в соцмережах. Також переказати фонду Притули донат на будь-яку суму і дочекатися, доки координатор повідомить вам час та місце, пише molbuk.ua

Зупинили кровотечу – і цим, можливо, врятували життя

Так зробила і кореспондентка molbuk.ua і потрапила на тренінг з основ тактичної медицини. Було дуже цікаво та пізнавально, чимало всього я, далека від медицини, почула та побачила вперше.

До прикладу, як правильно та швидко накладати турнікет собі та іншим, як витягувати пораненого з поля бою та як свої дії координувати в групі.

Важливо пам’ятати, наголошував інструктор із позивним “Джокер”, що особиста безпека – передусім. Тож якщо ви перебуваєте у зоні під вогнем, спершу треба порадити пораненому самостійно собі надати допомогу чи рухатися до вас (в напрямку дружнього вогню). Якщо ж побратим у такому стані, що сам собі допомогти не може, і вам вдалося його перемістити у більш спокійне місце, потрібно вміти надати йому домедичну допомогу.

При цьому слід працювати в такій послідовності: зупинити кровотечу, прочистити дихальні шляхи, відновити дихання, ще раз оцінити стан пораненого, загорнути в теплову ковдру…Маніпуляцій треба виконати доволі багато, і з першого разу все запам’ятати неможливо. Тому варто постійно практикуватися. Все ж, наголошує інструктор, якщо ви вмітимете бодай зупинити кровотечу, цим ви вже зможете врятувати не одне життя.

“Ми виграємо в смерті лічені хвилини”

“Ваше завдання – стабілізувати людину в екстремальній ситуації, щоби вона не померла від втрати свідомості чи крові, доки чекатимете на фахівців, – зазначає інструктор. – Йдеться про травми, за яких людина помирає протягом 2-5 хвилин і до пів години. Фактично виграємо у смерті 30 хвилин. Від незнання, як діяти з такими пораненнями, якраз найчастіше гинуть на полі бою. Навіть якщо у вас є медичні знання, на полі бою ви від стресу можете щось забути. Тому просто робіть усе за певною послідовністю”.
“Джокер” радить постійно тренуватися, щоби довести дії до автоматизму.

“Пройти один день тренінгу – замало. Треба невпинно практикуватися. Для цього обов’язково придбайте турнікет та аптечку. У країні війна, ці речі просто необхідно мати біля себе!”

Коментар:

“Долучитися може кожен”
Олексій Попович, координатор центру готовності цивільних благодійного фонду Сергія Притули в Чернівцях:

“Кожен, незалежно від віку, статі та вподобань, хто заповнив анкету і зробив вільний донат на благодійний фонд Сергія Притули, може прослухати цей курс, здобути теоретичні й практичні знання з тактичної медицини.

Протягом цього хоч і короткого, проте інтенсивного курсу, учасники навчаються накладати турнікет, зупиняти кровотечу, відновлювати дихання, стабілізувати хворого або пораненого. Тож зможуть надати невідкладну допомогу як у цивільному житті, так за потреби й в умовах бойових дій.

Такі вміння надзвичайно важливі, адже триває війна. І дуже багато втрат ми зазнали саме від того, що люди до цього були не підготовлені. Тому зараз варто використовувати будь-яку можливість навчання. Адже практика показує, що більш ніж 60 відсотків смертей можна було б уникнути, якби вчасно і якісно надавати цю домедичну допомогу. Закликаємо всіх долучатися, щоби бути готовими. Недарма кажуть: хочеш миру – готуйся до війни”.

Враження:

Світлана, студентка 6-го курсу БДМУ:

“Такі курси потрібні всім”

“Для мене як для майбутнього хірурга ці знання не нові. Проте ніколи не буде зайвим їх закріпити і, можливо, дізнатися щось невідоме. У стресових ситуаціях людина починає по-іншому діяти, реагувати, і можна допустити помилки.
Тому такі тренінги обов’язково потрібно відвідувати, і не тільки тим, хто дотичний до медицини. Адже ситуації трапляються різні навіть у мирному житті. Своєчасна та правильна допомога часто може врятувати”.

Як взяти участь у тренінгу

Обрати для себе тему тренінгу, яка цікавить (наступний тренінг з тактичної медицини – 28 жовтня).

-Заповнити заявку на сторінці центру готовності цивільних у Чернівцях на Facebook або Instagram. Заявку можна заповнити за посиланням

-Переказати будь-яку суму на рахунок БФ Сергія Притули.

-Очікувати, доки з вами зв’яжеться координатор.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.