Новини

Батько дуже би гордився: у Чернівцях перевидано унікальну історію Буковини авторів-емігрантів

У Чернівцях перевидали книгу “Буковина. Її минуле і сучасне”. Це репринтне видання унікальної праці буковинських авторів-емігрантів 1956 року.

Про це повідомила Наталія Фещук, піар-менеджер проєкту з перевидання книги “Буковина. Її минуле і сучасне” пише molbuk.ua

Видання, накладом у 1000 примірників, побачило світ у чернівецькому видавництві “Друк Арт”. Над дизайном обкладинки працював відомий чернівецький художник Іван Балан. Книга має майже 1000 сторінок.

Ініціатором перевидання книги став Павло Колядинський, кандидат географічних наук, директор “Чернівецького екскурсійного бюро”.

– Хотілося, аби краєзнавці, екскурсоводи та всі бажаючі могли мати правдиву і достовірну інформацію про історію Буковини, – каже пан Павло. – Ця книга досі залишається однією з кращих і найбільш об’єктивних праць про наш край. Також хотілося віддати данину поваги авторам, які зробили таку об’ємну працю. Ми зробили репринтне видання, тобто книжка повністю повторює вигляд первинного варіанту.

Книга “Буковина. Її минуле і сучасне” побачила світ закордоном у 1956 році. Над нею працювали до 20-ти авторів, які жили в еміграції. На обкладинці вказано трьох із них: Денис Квітковський, Теофіл Бриндзан та Аркадій Жуковський.

Дозвіл на видання книги надала Ірина Жуковська, донька одного із авторів, відомого історика Аркадія Жуковського. Вона живе у Парижі.

– Мені надзвичайно приємно почути, що ця книга знову побачила світ в оновленому вигляді, – написала Ірина Жуковська у своєму листі. – Мій батько дуже гордився би цим. Я знаю, що це було його найдорожчим бажанням як українського патріота, передати цей культурний спадок сучасним і майбутнім поколінням. Моя вдячність всій команді і Павлу Колядинському.

Олександр Добржанський, професор, доктор історичних наук:

– “Буковина. Її минуле і сучасне” – це фактично міні-енциклопедія про Буковину від найдавніших часів до 30-х років минулого століття. Зараз багато інформації з цієї книги оновлено, є новіші дослідження, але цінність цієї книги це не зменшує. Коли книжка була видана у 1956 році за кордоном, тут у нас був Радянський Союз, а там хотіли показати справжню історію Буковини. Це було важливо. І важливо, що вдалося зібрати непоганий колектив авторів. Це переважно вихідці з Буковини, які були на еміграції. Авторів було до 20-ти. Серед них і Аркадій Жуковський (історик), Денис Квітковський (правник) та Теофіл Бриндзан (філолог). Ця книга відзначається високим рівнем науковості. Все писалося на основі документів, досліджень і частково на основі власних спогадів. Автори мали доступ до закордонних архівів. Деякі події пам’ятали самі ще до еміграції. Ця книжка – це правдива історія Буковини, без радянських видумок. Навіть більше, “Буковина. Її минуле і сучасне” це був такий своєрідний ляпас радянській історіографії.

Репринтне видання книжки “Буковина. Її минуле і сучасне” можна придбати у книгарнях Чернівців: “Книги”, вулиця Кобилянської, 25, “Будинок книги”, вулиця Кобилянської, 37, “Наука”, вулиця Заньковецької, 4, Чернівецький обласний бібліотечний колектор, вулиця Шептицького, 23, “Букініст”, вулиця Головна, 31. Також в офісі Чернівецького екскурсійного бюро” (вулиця Поштова, 6 (вхід із Чайковського). тел: (095) 86-17-601, (068) 040-18-18.

Також існує електронна версія книги. З нею можна ознайомитись на сайті Муніципальної бібліотеки імені А. Добрянського.

Репринтне видання книжки “Буковина. Її минуле і сучасне” видано за фінансової підтримки благодійного фонду “Кращим Бути”, Чернівецької ОДА та обласної ради, турагентства “Чернівецьке екскурсійне бюро”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.