Новини

«Коли хочемо в туалет, ідемо в кафе»: чи потрібна вбиральня позаду кінотеатру в Чернівцях – фото

У центрі міста позаду кінотеатру “Чернівці” планують облаштувати сучасну громадську вбиральню.

Про це нещодавно повідомив заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк, пише molbuk.ua

“Чи може в центрі європейського міста бути сучасна громадська вбиральня? Така, щоб була доступною для маломобільних людей і для батьків з дітками. Щоб було зручно і чернівчанам, і туристам. Щоб кожен відчував і розумів: про нього піклуються. Звісно, така вбиральня має бути в центрі міста. І не просто вбиральня, а й комфортний громадський простір навколо. Але будь-яка реалізація ідеї починається з проєктування”, – написав у соцмережі днями заступник міського голови Василь Зазуляк.

Приблизно так може виглядати нова вбиральня

І закликав чернівчан писати свої зауваги та пропозиції. Місце для облаштування нової вбиральні обрали позаду кінотеатру “Чернівці”.

“Ця локація на зручній відстані від трьох площ”, – зазначив чиновник.

“Бачила, як жінка справила потребу на тротуар”

У соцмережах по-різному відреагували на таку ідею. Хтось підтримує, інші вважають, що вбиральні потрібні, проте в іншому місці.

Пані Валентина, яка час від часу торгує продуктами позаду кінотеатру, зауважує, що вбиральні в центрі міста часто зачинені. Тож їй протягом дня навіть нікуди піти. Доводиться заходити в сусіднє кафе, купувати там булочку з чаєм і вже тоді відвідувати туалет.

“Вбиральня – це те, що необхідно робити насамперед, – переконана жінка. – Адже у нас багато переселенців, туристів. Запитують часто у мене, де можна сходити в туалет? Посилаємо на Соборну чи Театральну площі – зачинено. На Університетській, біля зупинки громадського транспорту, туалет також дуже часто зачинений. Ми раніше бігали в кінотеатр, але тепер і він зачинений. Я навіть на власні очі бачила, як отам у кутку, перед входом до аптеки, посеред білого дня жінка присіла і на тротуар справила потребу. Ми, коли хочемо в туалет, ідемо в сусіднє кафе, купуємо там булочку, чай. Двадцятка гривень на це йде. А що робити? Іншого виходу немає. Але не треба робити нову вбиральню позаду кінотеатру. Можна ж відремонтувати ті, що є”, – переконана пані Валентина.

“Не працюємо, коли затоплюють сусіди”

“Гадаю, зараз нові туалети не на часі, – вважає чернівчанка Марія. – У місті є багато інших нагальних проблем, які потребують коштів”.

“Громадські вбиральні потрібно облаштувати, це речі першої потреби, які мають бути в кожному розвиненому місті”, – переконаний чернівчанин Леонід.

Кореспондентка ” ” перевірила: на площі Філармонії вбиральня справді зачинена.

На вулиці Університетській працює, оплата – п’ять гривень. Працівниця каже, що туалет відчинений протягом робочого дня. “Хіба що я затримуюся, коли тривога, і не можу добратися з села в місто, бо транспорт не їде”, – пояснює жінка.

Офіційно:

Василь Зазуляк, заступник міського голови:

“Вбиральня буде доступною для людей з інвалідністю”

“Я отримую багато листів, що вбиральні або зачинені, або недоступні для людей з інвалідністю чи мам із дітьми. Тому ми передусім хотіли розв’язати питання з доступністю. Важливо, що це місце, хоч і не на передній лінії, але покриває потреби людей, які відпочивають на Центральній, Театральній площах, у сквері Емінеску, на майбутній пішохідній вулиці Заньковецької, біля кінотеатру “Чернівці”.

Тобто це вдале місце для того, щоби доволі багато людей могли ним скористатися. До того ж це доступність для всіх.
Нам було важливо почути відгуки людей. Ми провели опитування у соцмережах, і понад 90% мешканців підтримали цю ідею.
Так, у центрі є громадські вбиральні. Проте вони приватні. І їхні власники можуть мати свої наміри. Також вони не облаштовані з погляду доступності для людей з інвалідністю. Як на мене, це образа для людей з інвалідністю.

Ми прицінювалися до модульних вбиралень. Але окремі чоловічий, жіночий і туалет для людей з інвалідністю будуть вартувати близько п’яти мільйонів гривень. А тут – готова будівля, хоч і занедбана. Гадаю, там можна вкласти значно менші кошти й отримати гарний результат.

Зараз важко сказати, чи вхід буде платним. На мою думку, брати кошти з людей з інвалідністю та батьків із малими дітьми – неправильно. Мабуть, чоловічий та жіночий туалети будуть платними, але має бути якась адекватна ціна.

Вбиральня буде не завтра, скажімо так. Паперова робота займе багато часу. Але коли вже є готовий проєкт – це зовсім інша історія”.

Раніше повідомлялося, що на місці, де планують облаштувати вбиральню, вже почали демонтувати старі приміщення.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.